Spread the love

Camera Deputaților a adoptat joi, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, PRO România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi pentru, 105 de voturi împotrivă și 7 abțineri.

PNL a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit actului normativ, data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n.r.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Proiectul a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Senatul a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

A fost păstrată din ordonanța de urgență a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *