ALEGERI PREZIDENȚIALE Turul 2: Tot ce trebuie să știi despre procedura de votare

Procesul de votare pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale se desfășoară, în România, duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

La secțiile de votare din străinătate s-a votat și se votează pe durata a trei zile, conform următorului program:

– vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
– sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21:00;
– duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21.00.

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

CITEȘTE ȘI:

Înainte de a intra în cabina de vot, alegătorii trebuie să se asigure că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, iar pentru orice neregulă constatată trebuie înștiințat președintele secției de votare.

Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat. După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, miercuri, că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.217.411 de persoane, iar în total în străinătate figurează 715.064 de cetățeni români cu drept de vot la scrutinul din 24 noiembrie.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că în perioada electorală Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri ale persoanelor efectuate în cadrul primăriilor”, au transmis reprezentanții AEP.

– Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.217.411 cetățeni;

– Numărul total al alegătorilor care au dreptul de vot interzis este de 19.186 de cetățeni;

– Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 715.064 de persoane;

– Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro este de 35.917 cetățeni;

– Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro este de 33.802 cetățeni

AEP precizează că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 63.362, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale are loc duminică. Românii din străinătate pot vota timp de trei zile, între 22 și 24 noiembrie. Candidați în al doilea tur de scrutin sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Responsabilitatea prelucrării datelor cu caracter personal aparţine formaţiunii politice, care trebuie să justifice interesul legitim urmărit prin realizarea unor copii ale listelor electorale suplimentare, anunţă BEC.

BEC nu poate avea calitatea de operator asociat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, iar termenul pentru stocarea datelor cu caracter personal nu poate fi mai mare de 6 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

STS: Peste  1.600 de specialişti asigură suportul tehnic

Reprezentanţii STS au transmis că sistemele tehnice destinate desfăşurării procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României funcţionează în cele mai bune condiţii.

La nivelul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în toată această perioadă, este asigurată permanenţa personalului, 24 de ore din 24, în centrele de preluare a apelurilor. Suntem pregătiţi să acordăm asistenţă tehnică acolo unde se impune. Un aspect pozitiv confirmat în primul tur îl reprezintă semnătura preluată în format digital la secţiile de votare din străinătate, pentru că astfel s-a redus considerabil timpul de preluare a datelor alegătorilor. Avem, de asemenea, o colaborare directă cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a le semnala de urgenţă orice posibilă disfuncţionalitate şi pentru a lua măsurile adecvate” a declarat, sâmbătă, prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan.

1.600 de specialişti asigură suportul tehnic astfel încât să nu fie înregistrate întreruperi ale serviciilor puse la dispoziţie. Potrivit STS, echipamentele centrale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei instalate pentru acest proces electoral sunt funcţionale şi au o disponibilitate de 100% din momentul punerii în funcţiune şi până astăzi. De asemenea, personalul specializat al STS asigură asistenţă tehnică pentru utilizarea echipamentelor din secţiile de votare şi consiliază operatorii de calculator cu privire la utilizarea tabletelor şi Aplicaţia pentru verificarea dreptului de vot. În acest sens, au fost operaţionalizate 41 de centre de preluare a apelurilor, câte unul în fiecare judeţ şi unul pentru Bucureşti-lfov şi străinătate, care funcţionează neîntrerupt, 24 de ore din 24. Doar în Centrul de preluare a apelurilor al STS din Bucureşti sunt permanent peste 100 de operatori telefonici pregătiţi să acorde asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator şi preşedinţii secţiilor de votare din Capitală şi din străinătate. Un operator de calculator sau un preşedinte al unei secţii de votare poate suna la Centrul de preluare a apelurilor al STS pentru a primi detalii tehnice despre funcţionalitatea aplicaţiilor sau pentru a lămuri aspecte legislative la nivelul birourilor electorale din ţară sau străinătate.

Pentru buna desfăşurare a procesului electoral, STS a configurat şi distribuit peste 25.300 de tablete atât în ţară, cât şi în străinătate. De asemenea, există şi o rezervă care poate fi utilizată la nevoie. ”În străinătate sunt suficiente tablete, au fost distribuite între 4 şi 11 tablete pentru o secţie de votare”, a mai transmis STS. Până la această oră, în străinătate au votat 189.774 alegători.

Votul în diaspora, în creștere față de turul 1

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat vineri că până la împlinirea termenului-limită, și anume data de 21 noiembrie 2019, ora 24:00, au fost validate plicurile care conțin votul prin corespondență a 17.503 de alegători în Turul II al alegerilor prezidențiale. Alegătorii ale căror plicuri nu au ajuns în timp util pentru a fi validate, au fost notificați pe e-mail să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare pentru a-și exercita dreptul de vot. Numărul voturilor prin corespondență este cu 30% mai mic decât în primul tur, când s-au înregistrat 25.189 de voturi prin corespondență.

358.958 de români din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 22:00, pentru a vota la turul doi al alegerilor prezidențiale 2019. Prezența este mult mai mare decât în cazul primului tur când votaseră, la aceeași oră 268.110.

Aproximativ 110 mii de români au votat în diaspora, sâmbătă, la 22:00, pe liste suplimentare, față de 100.645 de votanți în primul tur.

Ministerul Afacerilor Externe a informat că prima zi a votului în străinătate, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat în 777 de secții de votare din Europa, Asia, Africa și Australia, iar până sâmbătă, ora 23.00, ora României au votat 94.109 de români, potrivit datelor furnizate de BEC.

Cine sunt contracandidații

Bătălia prezidențialelor are, duminică, o finală. Românii sunt așteptați la vot, în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, pe 24 noiembrie, zi în care va fi decis următorul președinte al României. Klaus Iohannis, actualul președinte al țării, care este susținut de PNL, şi Viorica Dăncilă, fost premier și candidat al PSD, se confruntă în cel de-al doilea tur de scrutin. Cinci partide politice anunță că o susțin pe Viorica Dăncilă, candidatul PSD, în turul 2.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie la secțiile din țară, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.

Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.