ALEGERI PARLAMENTARE 2020: Cum va arăta viitorul Guvern

Duminică, 6 decembrie, peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile parlamentare 2020. Alegătorii pot vota la secţia unde sunt arondaţi, în concordanţă cu domicilul sau reşedinţa, informaţii care se regăsesc în Registrul Electoral.

Pentru a afla secţia de votare la care sunteţi arondaţi pentru alegerile parlamentare 2020, cetăţenii pot accesa site-ul registrulelectoral.ro, unde e nevoie completarea CNP-ului, a numelui de familie şi a codului de verificare prezent pe site. Registrul electoral include toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, obţinând astfel dreptul de vot. În cazul alegătorilor care au viză de flotant, dar nu s-au înscris în Registrul Electoral, care se face printr-o cerere înaintată la primărie, aceştia trebuie să voteze la secţia unde este arondată adresa respectivă.

Pentru alegerile parlamentare 2020 Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a realizat o listă cu toate secţiile de votare. De asemenea, AEP a realizat şi o hartă a secţiilor de vot din ţară şi din străinătate. O hartă asemănătoare, dar adresată în special românilor din Diaspora, a fost dezvoltată şi de platforma EFOR.

Pentru alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie în întreaga ţară au fost organizate 18.802 secţii de votare, iar în străinătate se poate vota în 748 de secţii. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie 2020 este de 18.981.242. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.237.521 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 743.721 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Miza: viitorul Guvern

Mai toate partidele s-au întrecut în promisiuni. PMP, PSD sau USR-PLUS au început să arunce în stânga și în dreapta cu nume de posibili viitori premieri. În acest moment lupta pentru prima poziție se dă între PNL și PSD, liberalii având un mic avans în mai toate sondajele de opinie. Cum PSD nu poate forma o majoritate parlamentară astfel încât să guverneze țara, șansele sunt ca liberalii să dea numele viitorului premier. Lucrul acesta este adevărat și dacă PNL iese pe locul doi. În primul rând, PSD chiar dacă ar obține o victorie la 35 de procente așa cum prevestește Vasile Dîncu, nu ar avea cu cine să formeze o majoritate parlamentară, de vreme ce există doar doi potențiali aliați pentru social-democrați și ambii se vor chinui să prindă pragul de 5%: Pro România și UDMR. 

Un guvern PSD minoritar sprijinit firav în Parlament ar fi exclus. În plus, președintele Iohannis nu va numi cel mai probabil un premier social-democrat, invocând tocmai faptul că PSD nu poate construi o majoritate parlamentară în jurul său.

Dacă liberalii vor ieși pe prima poziție în alegeri, atunci cu siguranță vor avea pretenția să numească ei premierul. Indiferent de alianța parlamentară care va susține guvernul, liberalii vor invoca victoria din alegeri pentru a da numele premierului. Așadar pretențiile celor de la USR-PLUS de a-l impune eventual pe Dacian Cioloș premier sunt compromise din start. Cel mai probabil vorbim, ca și în cazul PMP, doar  de un exercițiu de imagine înaintea alegerilor și de tentativa de a avea o pârghie în viitoarele negocieri. Dar chiar dacă liberalii vor ieși pe locul al doilea în alegeri, șansele sunt ca tot ei să propună premierul. Liberalii au capacitatea de a forma o majoritate parlamentară chiar dacă termină pe locul doi, având mai mulți potențiali aliați decât PSD: PMP, UDMR – dacă trec pragul, dar în primul rând USR-PLUS. Liberalii se vor folosi de avansul față de restul partidelor precum UDMR, PMP sau USR-PLUS pentru a justifica numirea premierului.

Șansele sunt ca viitorul guvern să semene destul de mult cu actualul. Prima opțiune a liberalilor pentru funcția de premier va rămâne Ludovic Orban. Asta nu doar pentru că Orban este președintele PNL, dar și pentru că este preferat de președintele Iohannis care s-ar bucura să îl numească din nou în funcție. Cu Orban premier, președintele va putea să își ducă până la capăt planul privind reforma constituțională.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *