ALEGERI LOCALE 2016: Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 5 iunie

Au drept de vot la 5 iunie cetățenii români sau cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, și cărora nu le-au fost interzise, de către instanță, drepturile electorale.

Este nevoie de un act de identitate valabil pentru exprimarea votului (carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu, carnet de serviciu militar).

Alegătorii își pot exprima opțiunea doar în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).

Dacă nu sunt trecuți în lista permanentă, din cauza unei erori sau pentru că s-au mutat recent în localitate și nu au solicitat expres înscrierea în Registrul Electoral, alegătorii vor fi trecuți pe lista suplimentară.

Pe lista complementară sunt trecuți cetățenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări și au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă.

În cazul persoanelor care nu se pot deplasa, din cauze medicale sau că s-a dispus împotriva lor măsura preventivă a arestului la domiciliu, ele pot beneficia de urna mobilă, dar doar în cazul unei cereri scrise și a unor acte doveditoare, depuse până astăzi, la ora 20.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a transmis în cursul zilei de vineri către Biroul Electoral Municipal Constanța lista persoanelor internate, care au domiciliul pe raza municipiului Constanța și care nu își pot exercita dreptul la vot la secțiile de votare unde sunt înscriși. Pe listă figurează 112 pacienți care, în decursul zilei de duminică, vor putea vota prin intermediul urnei mobile speciale. În cazul în care vor exista pacienți care au fost sau vor fi internați în zilele de sâmbătă și duminică, pacienți domiciliați pe raza municipiului Constanța și care nu își pot exercita dreptul la vot la secțiile unde sunt arondați, aceștia vor putea vota pe liste suplimentare.

În funcție de domiciliu sau reședință, alegătorul primește trei (în țară) sau patru buletine de vot (în București), câte unul pentru primar, consiliu local, consiliu județean (general, în cazul Capitalei). Pentru bucureșteni, al patrulea buletin îi cuprinde pe candidații la Primăria Generală.

Secții de votare – Constanța

La nivel național au fost amenajate 18.616 secții de votare. În județul Constanța sunt 554, distribuite în cele 70 de localități unde alegătorii își desemnează primarii și consilierii locali și județeni.

Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați, mâine, să își aleagă primarul, consilierii locali și cei județeni. Pentru prima dată, secțiile de votare au fost informatizate, astfel că fiecare cetățean va vota după ce îi va fi verificat Codul Numeric Personal.

Această verificare îi va putea permite operatorului de calculator să afle dacă alegătorul nu are 18 ani, și-a pierdut drepturile electorale, trebuie să voteze într-o altă secție, a mai votat în acea zi sau altcineva a votat în locul lui.

În fiecare secție de votare, un operator va scana codul numeric personal al persoanei care se prezintă la urne, iar sistemul va emite o alertă în cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal. La Ministerul de Interne va funcționa un centru de comandă pentru depistarea tentativelor de vot ilegal.

Actele necesare pentru a putea vota

Pentru a putea vota, orice alegător are nevoie de cartea de identitate sau de: buletinul de identitate sau pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare); cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie.

Mobilizare MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat structurilor MAI fermitate în aplicarea legii, astfel încât votarea să se desfăşoare în legalitate. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 de secţii de votare, urmând ca duminică dimineaţă aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte. Duminică, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenaţi 65.815 de angajaţi ai MAI, astfel: pentru protecţia secţiilor de vot au fost mobilizaţi 23.453 de angajaţi ai MAI, iar 30.067 de poliţişti şi jandarmi pentru menţinerea ordinii publice atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi pe raza localităţilor; pentru intervenţia la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialişti. În rezervă sunt pregătiţi să intervină 7.613 lucrători.

Sancțiuni prevăzute

Prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, aceste fapte se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se sancționează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

INFORMAȚII/SESIZĂRI ALEGĂTORI

Pentru informații legate de legislația electorală, puteți să sunați la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la numărul de telefon: (021)310.08.24

Informații despre secțiile de votare, candidați și eventuale contestații le puteți solicita la Biroul Electoral Central (BEC) la numerele de telefon (021)313.67.66; (021)313.66.76; (021)313.74.79

Dacă sunteți martori sau victime ale unor acte de violență în timpul procesului electoral, sau aveți de raportat acte flagrante, sunați la numărul 112.

Încălcări ale legii le puteți semnala și poliției locale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *