Alegeri generale și parlamentare în R. Moldova. Secție de votare pusă la dispoziție pentru basarabeni și la Constanța

Cetățenii Republicii Moldova aflaţi pe teritoriul României îşi pot exercita dreptul de vot la secțiile care vor fi deschise în București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iași, Suceava, Galați, Bacău și Constanța.

Secția de votare care întra în circumscripția Consulatului General al Republicii Moldova la Constanța se află în incinta Universității Ovidius, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00-21:00.

Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept în modul stabilit de lege.

Actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele țării sunt:

  • Pașaportul cetățeanului RM, inclusiv expirat;
  • Buletin de identitate al cetățeanului RM;
  • Livret de marinar.

Informaţii suplimentare privind scrutinul electoral pot fi accesate pe paginile web www.cec.mdwww.alegator.md.

La 20 octombrie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. Cetățenii vor alege în acest al 7-lea exercițiu electoral de la proclamarea independenței 898 de primari și 11,580 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești) pentru un mandat de patru ani, după ce mandatul precedent al acestora a expirat la 14 iunie 2019. Pentru ca alegerile să fie validate trebuie să voteze cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

În cadrul scrutinului local va fi ales și primarul general al municipiului Chișinău și 51 de consilieri din Consiliul municipal. Pentru funcția de primar general concurează 19 candidați, desemnați de 18 partide politice și un bloc electoral, în timp ce pentru funcția de consilier municipal s-au înscris candidații de pe listele a 18 partide politice și a unui bloc electoral, precum și doi candidați independenți.

Pe 20 octombrie, în afara alegerilor locale generale, vor avea loc alegeri parlamentare noi. Cetățenii vor trebui să aleagă, repetat, deputați în Parlament, în patru circumscripții – nr.17 Nisporeni, nr. 33 Chișinău, nr.48 or. Slobozia și mun. Bender și Tiraspol și nr.50 la vest de Republica Moldova – candidează 29 de persoane. Mandatele de deputat au devenit vacante după ce Parlamentul Republicii Moldova a luat act de demisiile a trei deputați, aleși în circumscripțiile electorale sus-menționate, la alegerile din 24 februarie 2019. Este vorba despre Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu.

Cele mai recente alegeri parlamentare în Republica Moldova au avut loc pe 24 februarie, fiind primele organizate în baza unui sistem electoral mixt paralel. Alegerile pentru cea de-a X-a legislatură au fost câștigate de Partidul Socialiștilor, cu 31,15%, având 35 de parlamentari. Blocul electoral ACUM a obținut 26,84% (26 de mandate), Partidul Democrat 23,62% (30 de mandate), Partidul ȘOR – 8,32% (7 mandate). Celelalte 11 partide și trei candidați independenți nu au trecut pragul electoral. La procesul electoral au participat peste 1,45 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *