ALEGERI FRANȚA Macron a PIERDUT majoritatea absolută în Parlament

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Franţa, dar nu va avea majoritate, conform primelor rezultate provizorii, scrie Le Monde. Potrivit primelor rezultate, coaliția președintelui francez „Ensemble!” ar fi câștigat doar 224 de locuri față de cele 346 pe care le deține în prezent.

1
2

Alianţa de stânga „NUPES” condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei. Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen. Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ. Aceasta înseamnă că, cel mai probabil, președintele Emmanuel Macron se va baza pe opoziția de dreapta (se așteaptă să obțină 78 de locuri) pentru a-și pune în aplicare promisiunile de campanie, care includ reduceri de taxe și creșterea vârstei de pensionare a Franței de la 62 la 65 de ani. Cifrele se bazează pe rezultate din 84 de circumscripții din cele 577. Alegerile au fost marcate şi de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

Primele rezultate ale alegerilor legislative, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, nu fac Franţa neguvernabilă, dar „va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie” pentru a acţiona, a declarat duminică ministrul economiei Bruno Le Maire, transmite AFP.

„Este o situaţie fără precedent”, a recunoscut el pe canalul France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra „grupului majoritar” format în jurul şefului statului,„singura forţă capabilă să guverneze Franţa”.

Pilon al partidului preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.

Am luat notă de rezultatele ce indică faptul că alegătorii din a şasea circumscripţie din Finistere (vestul Franţei) au ales-o ca deputată pe contracandidata mea” Mélanie Thomin, a spus Ferrand într-o scurtă declaraţie de presă.

Liderul opoziţiei de stânga, Jean-Luc Mélenchon, a estimat duminică seara că pierderea majorităţii absolute în Adunarea Naţională de către coaliţia preşedintelui Macron a fost „mai presus de toate eşecul electoral” al preşedintelui francez.

„Este o situaţie total neaşteptată, absolut nemaiauzită; eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio majoritate“, a afirmat Mélenchon.

Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Grupul său parlamentar „va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice”, s-a bucurat ea în faţa susţinătorilor săi la Hénin-Beaumont (nordul Franţei), unde a fost realeasă fără probleme deputată.

Preşedintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică. Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a preşedintelui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate, mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi. Alianţa de stânga NUPES condusă de Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei. Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă a lui Marine Le Pen.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *