Alegerea primarilor în două tururi, prioritate legislativă a USR. Senator Presadă: „Ne vom bate în fiecare zi ca să devină realitate!”

De patru ani, un proiect de lege privind stabilirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este pe post de minge de ping-pong. Opoziția se străduiește să se revină la această modalitate electorală, invocând constant o mai bună reprezentativitate, admițând și faptul că primarii puterii sau în funcție pleacă la alegeri cu prima șansă.

CITEȘTE ȘI:

În această perioadă, alături de opoziție au apărut și cei de la ALDE, președintele Călin Popescu Tăriceanu susținând luna trecută că se impune o discuție cu toate partidele parlamentare.

CITEȘTE ȘI:

Între timp, opoziția își continuă discursul și, vineri, trei parlamentari ai USR, Nicu Fălcoi, Florina Presadă și Stelian Ion, au susținut o conferință de presă la Constanța, prilej cu care au amintit de necesitatea alegerii primarilor în două tururi.

„Susținem alegerea primarilor în două tururi, este una dintre prioritățile legislative ale USR și ne vom bate în fiecare zi pentru alegerea în două tururi să devină realitate. Lucrul acesta este necesar, pentru a da mai multă legitimitate unui primar, nu se poate ca acesta să fie ales cu o prezență la vot atât de mică. Dacă, în medie, avem o prezență de 30-35%, într-un singur tur oricine ar lua o majoritate simplă din această prezență ar fi ales primar. Două tururi ar permite creșterea legitimității reprezentantului comunității locale și este necesar pentru o democrație reprezentativă”, a spus senatorul Florina Presadă.

În altă ordine de idei, parlamentarul USR a amintit și de alte proiecte electorale inițiate și susținute de partid, precum reducerea numărului de semnături pentru înscrierea candidaturilor la toate tipurile de alegeri sau reducerea pragurilor electorale.

„Până acum, USR a depus la Parlament o serie de proiecte de legi: reducerea numărului de semnături pentru înscrierea candidaturilor la toate tipurile de alegeri, avem cea mai restrictivă legislație din întreaga UE, s-a văzut asta și recent, pentru europarlamentare, au fost independenți care nu au reușit să strângă numărul necesar de semnături. Au fost partide! Și am propus reducerea pragurilor electorale, pentru că este nedrept dacă ai strâns un anumit număr de voturi să nu obții numărul de mandate necesare. Am mai propus creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, posibilitatea ca aceștia să voteze prin corespondență. Sunt lucruri pe care le considerăm normale! Toate aceste demersuri se înscriu într-un efort mai amplu de a deschide politica pentru cetățeni, de a crește implicarea politică a românilor, ne dorim oameni noi în politică și ne dorim și o prezență crescută la urne, fie că e vorba de o urnă electronică sau în secția de votare. Ne interesează foarte mult corectitudinea procesului electoral, transparența acestor procese, simplificarea lor. Am depus și o inițiativă care acum este la Camera Deputaților și care spune că atunci când se organizează un referendum național trebuie să se folosească sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, pentru că în acest moment, în urma Ordonanței 86 de anul trecut, în cazul organizării unui referendum național nu există baza legală pentru acest sistem. Tocmai de aceea, pentru că subiectul zilei este acest referendum din 26 mai, noi credem că trebuie ca legislația în vigoare să rămână neschimbată și referendumul și alegerile europarlamentare să se desfășoare în aceleași secții de votare”, a mai spus senatorul Presadă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *