ALDE și UDTTMR au semnat protocolul de colaborare pentru alegerile parlamentare: „Este o înțelegere pragmatică”

Alianța Liberal-Democraților Europeni din Constanța și Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani au semnat, joi, un protocol de colaborare în privința proximelor alegeri parlamentare. Liberal-Democrații constănțeni și „Uniunea” lui Gelil Eserghep susțin la unison că este vorba despre o înțelegere pentru aceste alegeri, însă s-a discutat și oportunitatea continuării acestei cooperări și după 11 decembrie.

La conferința de presă organizată la unul din sediile ALDE, la care au mai participat Gelil Eserghep, Ersun Anefi, primarul de la Medgidia, Valentin Vrabie și senatorul Christian Gigi Chiru, președintele formațiunii constănțene, senatorul Mircea Banias, și-a exprimat dorința ca partidul să se claseze pe locul trei la finele lui 11 decembrie.

„Partidul nostru este un partid tânăr, are puțin peste un an de la înființare, cu toate acestea are niște performanțe din punctul meu de vedere, are suport peste pragul electoral la alegerile locale, are primari, consilieri, vicepreședinți de consilii județene aproape în toată țara, are potențial în organizații foarte mare și obiectivul nostru asumat este ca în urma scrutinului din 11 decembrie să figureze pe a treia poziție la nivel național. Nu pot să nu recunosc că, în comparație cu situația partidelor din iunie, organizația s-a întărit considerabil prin venirea domnului Vrabie alături de noi, care a câștigat primăria Medgidia cu un scor impresionant și sunt extrem de bucuros că a hotărât să facă pasul către un partid și a ales ALDE, deși știu foarte bine că a avut invitații și de la partide mai mari decât al nostru”, a spus Mircea Banias.

Vrabie: „M-am înscris în partid pentru că problemele de municipiu sunt multe”

A stârnit rumoare când a anunțat că va renunța la independența politică, cea care l-a consacrat, și s-a înscris în ALDE. De fapt, într-un partid, oricare ar fi el. Primarul de la Medgidia, Valentin Vrabie, a spus că a venit în ALDE „pentru că vreau să muncesc” și că își dorește ca partidul „să obțină un scor mai bun”.

„Am venit la ALDE pentru că vreau să muncesc, să arăt rezultatele muncii mele, merită după aceea pus în valoare. Am fost acuzat că am intrat într-un partid, am intrat pentru că responsabilitatea de primar de municipiu este extrem de mare, probleme delicate, probleme sensibile economice, mă obligă să fac orice pentru Medgidia, pentru medgidieni, pentru că au așteptări mari față de mine. Peste patru ani mă vor întreba ce am făcut, nu mă vor întreba cum am făcut. Am și o datorie morală față de ei, și-au pus speranțe foarte mari în mine, iar eu nu vreau să-i dezamăgesc. Pe oamenii din județul Constanța îi asigur că am făcut acest lucru din tot sufletul, cu încredere și că nu m-a șantajat nimeni, nu m-a obligat nimeni, așa cum s-a vehiculat oarecum. Îmi doresc ca cetățenii să aibă încredere în mine, în așa fel încât pe 11 decembrie ALDE Constanța să obțină un scor mai bun”, a spus Valentin Vrabie.

Eserghep: „E o înțelegere pragmatică, așa e în politică, așa e în lumea în care suntem”

Din partea UDTTMR, Gelil Eserghep a spus că „nu ne căsătorim din dragoste”. A invocat exemplul lui Donald Trump pentru pragmatism, soluții și rezolvarea problemelor și a punctat faptul că „locul oferit de ALDE este eligibil”. De asemenea, Eserghep a mai spus că „Uniunea” mai are încă doi candidați la nivel național.

„Situația în care am ajuns se datorează unor evenimente  nefericite, neprevăzute, speculate de unii sau de alții, dar noi am avut o decizie pragmatică și am apreciat faptul că cea mai sinceră variantă a venit din partea ALDE, prin prietenul meu Mircea Banias. Și celelalte partide ne-au căutat, nu o să dau detalii, că nu am fost niciodată un „turnător”, au fost niște negocieri… datorită timpului scurt, impus de data listelor, cei care au vorbit la centru și să pregătească locul doi, care datorită intrării noastre devine eligibil, ei ne-au rezervat acest loc. Un rol extraordinar l-a avut domnul Vrabie care este, printre altele, „tătar de onoare”, unul dintre puținii români care are această distincție și sunt convins că împreună vom ieși și din acest trecător impas în care ne aflăm, pentru a rezolva și reprezentarea din punct de vedere politic. Nu vă ascund că, în același timp, mai avem un tătar la București, independent și unul la Tulcea, din partea PSD. De asemenea, avem încredere că cei de la ALDE vor face parte dintr-o viitoare guvernare și am ridicat câteva probleme ale comunității noastre. Este o înțelegere pe plan local, între mine și Mircea Banias, dar și la centru ne-au spus că sunt întru totul de acord să ne sprijine în orice probleme vom avea de acum încolo. Pentru noi este o alegere pragmatică, nu este o „căsătorie din dragoste”, nici nu există așa ceva, de fapt cei care intră în politică, mare parte, fac alegeri pragmatice. Asta este situația, trăim într-o lume pragmatică!”, a spus Gelil Eserghep.

Anefi a dat-o pe istorie

Fostul subprefect, Ersun Anefi, se află pe locul doi pe lista ALDE pentru Camera Deputaților. În privința eligibilității postului părerile sunt împărțite, însă Ersun Anefi este convins că va reuși să își reprezinte comunitatea, care, evident, va trebui să voteze ALDE la alegerile din 11 decembrie.

„Vorbim de o comunitate atât de frumoasă în acest județ, vreau să fiu reprezentantul în Parlament al acestui județ, vreau să fac lucruri cât mai bune, să arătăm la centru faptul că oamenii din Constanța sunt foarte bine pregătiți și putem să tragem atenția asupra lucrurilor care se întâmplă la noi în județ. Am avut de curând, în calitatea de subprefect, parte de vizita unor reprezentanți ai Comisiei Europene, iar aceștia ne-au spus clar că, probabil, suntem cea mai frumoasă comunitate iar conviețuirea interetnică este mai frumoasă decât oriunde în alt loc. Îmi doresc foarte tare să reprezint interesele tuturor cetățenilor județului Constanța. Nu în ultimul rând, un rol foarte important îl va avea comunitatea musulmană, un număr de 50.000 de persoane numai în Constanța, faptul că ALDE ne-a oferit un loc pe care noi îl considerăm eligibil dovedește faptul că această comunitate este respectată. Credem că împreună putem să obținem un scor bun, iar cel care a avut o contribuție foarte importantă în obținerea acestui loc, domnul primar Vrabie, este cel care a construit o geamie în acest județ, pentru zece persoane, repetând isprava unui primar musulman de acum 100 de ani, care a construit pentru o mică comunitate de creștini din Medgidia la momentul respectiv  o biserică. S-a rugat de primul ministru la momentul respectiv să construiască o biserică în Medgidia. Cred că acesta este modelul care trebuie promovat, iar eu voi face tot posibilul ca la București să se cunoască modelul de conviețuire care dăinuiește în această regiune”, a spus Ersun Anefi.

Chiru: „Vreau să colaborăm și după alegeri și să instituim modelul Vrabie pentru primari”

Ultimul care a luat cuvântul la conferința de joi, senatorul Christian Gigi Chiru a pledat pentru „modelul Vrabie”, exprimându-și dorința ca, după alegeri, Constanța „să se bucure de cel mai mare număr de primari, susținuți de peste 60% dintre cetățenii care au mers la vot”.

„Sunt un susținător fervent al intereselor Dobrogei, al comunităților care conviețuim aici și un susținător de două ori mai fervent al comunității musulmane, una dintre cele mai importante, atât numeric cât și ca influență asupra definiției Dobrogei de astăzi. Au avut o influență majoră și înainte de 14 noiembrie 1878 și după, în ultimii 130 de ani și aș propune colegilor de la masă ca parte din acordul pe care îl semnăm astăzi să se mențină și după 11 decembrie, împreună promovând un proiect de administrație eficientă, performantă, cinstită, modelul Vrabie l-aș numi eu, proiect pentru care sunt aproape convins că domnul Gelil, dată fiind prietenia cu domnul Vrabie și cu domnul Banias și sper din viitoare prietenie cu mine, va marșa pe acest proiect și, în perspectiva acestui succes de multiplicare a modelului de primar, aproape de cetățean și susținut de cetățean, îi invit și pe ceilalți primari din Constanța să se alăture, ca în următorii patru ani Constanța să se bucure de cel mai mare număr de primari, susținuți de peste 60% dintre cetățenii care au mers la vot! Eu sunt optimist legat de aceste alegeri, ALDE poate fi una dintre organizațiile de top ale județului, cred că vom avea rezultate care ne vor plasa între primele cinci, poate chiar primele trei poziții, la nivel național și le urez colegilor de la UDTTMR, cum îi transmit și viitorului deputat Anefi Ersun, că au în mine un partener, care va susține necondiționat interesele comunității musulmane”, a spus Christian Gigi Chiru.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
 •  

2 comentarii la „ALDE și UDTTMR au semnat protocolul de colaborare pentru alegerile parlamentare: „Este o înțelegere pragmatică”

 • joi, 10 noiembrie 2016 la 18:28
  Permalink

  Inca o intrebare pentru domnul Gelil Eserghep:

  – Ce criterii ati avut in alegerea dintre Varol Amet si Ersun Anefi ( nasul fetei dumneavoastra – cum toata tatarimea stie ) acum cativa ani la Cheile Gradistei ?

  Stiti bine despre ce va intreb ! Multumesc anticipat pentru raspuns!

  Sunt doar curios de ce nu au venit si alte filiale cu propuneri de candidati la congresul din Februarie.

  Răspunde
 • joi, 10 noiembrie 2016 la 18:02
  Permalink

  Gogomanii mai mari decat capul lor.
  Cine a semnat in numele UDTTMR ? Eserghep Gelil ?
  Pai este deja Fals si Uz de fals in documente Publice. Este Caz PENAl domnule Eserghep.
  Nu mai sunteti presedintele UDTTMR din Iulie.
  Deci sunteti Nestatutar.
  Nu mai vindeti Gogosi oamenilor deoarece nu se poate trece de la Partid la Uniune si totodata sa iei si banii cu tine. Uniunea nu este Partid. Doar daca nu aveti vreo intelegere cu „vecinul de bloc”! Asa il numeati acum ceva timp stiti dvs pe cine.

  Acum am dat peste statutul din 2014. Pe ultima fila a statutului sta Mare scris: Presedinte Gelil Eserghep. Tin sa ii aduc aminte domnului Eserghep Gelil Articolul 43 litera C ( din capitolul IV – Structura de Organizare si Functionare a U.D.T.T.M.R. litera A – Sesiunea Ordinara a Congresului ) care spune asa: Congresul Alege – Candidatul pentru Parlamentul Romaniei . Fiecare Filiala are Dreptul ( retineti acest cuvant ) de a propune numai din membrii sai un singur Candidat. Parlamentarul in functie isi poate exprima acordul in scris de a candida pentru un nou mandat. Tot la articolul 43 litera A avem ( Cititi cu atentie domnule Gelil , este semnat si parafat de dumneavoastra , in cazul in care ati uitat ) , Congresul Alege : – Presedintele U.D.T.T.M.R. Candidatii pot fi propusi numai de filialele unde acestia sunt membrii, cu exceptia presedintelui in functie care isi poate exprima acordul in scris de a candida pentru un nou mandat Fiecare filiala are Dreptul de a propune un singur candidat. Articolul 47 spune asa , Hotararile Congresului contrare Legilor Statului pot fi atacate in justitie de membrii U.D.T.T.M.R. in termen de 15 zile de la data cand a avut loc Congresul. Ca sa nu uitam , Articolul 21 – Data convocarii Congresului se anunta cu CEL PUTIN 30 de zile inainte , indicandu-se locul , ziua , ora si Ordinea de Zi. Se aude domnule ex-presedinte?

  Acum , in calitate de CE semnati ? Presedinte al Uniunii NU SUNTETI!

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *