ALDE IESE DE LA GUVERNARE! Tăriceanu și Ponta au bătut palma: Alianță PRO România – ALDE; Mircea Diaconu, propus drept candidat comun la prezidențiale

Un început furtunos de săptămână din punct de vedere politic. Luni dimineață, președintele PRO România, Victor Ponta, a arătat faptul că partidul l-ar putea susține pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale, decizia urmând a fi formalizată în cadrul unei ședințe de partid. De asemenea, Ponta a spus că este foarte posibil ca ALDE să ia o decizie asemănătoare, însă deciziile în acest sens se vor lua în următoarele 72 de ore.

Mircea Diaconu şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, duminică, în faţa Ateneului Român, cerând sprijinul cetăţenilor pentru a strânge cele 200 de mii de semnături necesare. El a spus însă că nu refuză nici sprijinul partidelor, mai ales că are nevoie de reprezentanţi în secţiile de votare.

CITEȘTE ȘI:

Delegația Națională a PRO România a decis, luni, la Palatul Parlamentului o alianță electorală (Alianța ALDE-PRO România) la alegerile prezidențiale cu ALDE și susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu.

„Mai mulți colegi discută cu domnul Diaconu. Eu spun că de partea stângă trebuie să fie un singur candidat. (…) Colegii mei au discutat să avem un candidat al nostru sau unul independent, în persoana lui Mircea Diaconu. Dacă și ALDE îl susține (în alianță – n.r.), dacă nu, doar noi îl susținem. Cred că domnul Diaconu e un candidat altfel. Va fi un candidat independent și un președinte independent și noi îl susținem logistic. (…) Dacă îl vom susține sau nu, nu pot să decid eu singur, trebuie să mă consult și cu colegii mei, dar trebuie să vedem dacă și ALDE îl vor susține. (…) Eu am militat pentru ideea unui candidat unic al PSD-ALDE-Pro România, pentru că avem nevoie de un candidat al poporului, un candidat al oamenilor. Mircea Diaconu are marele avantaj că nu are structurile de partid în spate, nu are vicepreședinți în jurul lui, nu are baroni în spatele lui, ceea ce înseamnă că este un om care nu joacă după cum doresc alții. Vor fi patru candidați importanți la alegerile prezidențiale: Iohannis, Dăncilă, Barna și Mircea Diaconu”, a spus Ponta.

Diaconu se lasă curtat. ALDE iese de la guvernare!

Lucrurile s-au mișcat cu rapiditate și, în tabăra ALDE, președintele Călin Popescu Tăriceanu le-a vorbit colegilor de retragerea din cursa pentru prezidențiale, în cadrul ședinței Biroului Politic Central, care s-a întrunit la doar o oră după ședința PRO România.

Între timp, fostul europarlamentar Mircea Diaconu a arătat faptul că a fost chemat la discuţii cu ALDE şi PRO România, în vederea susţinerii sale în cursa prezidenţială. Mircea Diaconu a confirmat discuţiile cu ALDE şi PRO România, în perspectiva alegerilor prezidenţiale:

„Da, voi avea discuţii, de asta mi-am modificat programul (…) Am primit telefon şi m-au chemat la o discuţie, asta şi fac acum, mă duc. Ce am zis ieri că nu voi negocia, termenul rămâne în continuare aşa, nu voi negocia, pentru că n-am ce negocia. De pe o asemenea postură cineva vrea să mă sprijine, e în regulă, mă bucur şi văd termenii sprijinului, atât, dar nu negociez nimic, că n-am ce să dau. (…) După cum arată lucrurile, apropo de telefonul de aseară târziu şi de faptul că mă duc acum la discuţiile astea, probabil că aşa şi va fi (Tăriceanu se retrage din cursă – n.r.) (…) Statutul meu de independent rămâne foarte clar, obligatoriu, pentru că ăsta este, ăsta trebuie să fie al unui preşedinte”, a spus Diaconu înainte de întâlnirea cu liderii PRO România și ALDE.

Conducerile ALDE şi PRO România s-au întâlnit luni cu fostul europarlamentar Mircea Diaconu. Potrivit unor surse participante la discuţii, părţile au convenit, de principiu, să facă demersurile statutare pentru susţinerea lui Diaconu la prezidenţiale. La discuţiile care au avut loc la un hotel din Capitală au participat atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Victor Ponta.

Totodată, ca prim semn al ieșirii de la guvernare, Tăriceanu și-a anunțat partidul că va demisiona din funcția de președinte al Senatului, poziție pe care o ocupă de cinci ani. Tăriceanu va demisiona din a doua funcție din stat imediat după ce va începe sesiunea parlamentară în septembrie. Tăriceanu conduce Senatul din 2014, fiind susținut în permanență de PSD.

Condițiile alianței ALDE – PRO România. PSD pierde majoritatea la Senat!

În privința alianței ALDE – PRO România, cele două partide au stabilit faptul că nu se vor face grupuri comune în Parlament. Noii aliați vor acționa împreună dar cu grupuri separate. De asemenea, se va merge pe liste separate la alegerile locale din 2020 pentru că acest sistem va aduce mai multe mandate celor două partide. Tot luni, senatorul Nicolae Marin, proaspăt demisionar din PSD, a anunțat că s-a înscris în PRO România. De asemenea, senatorul PSD Vasile Ilea (ales în Cluj-Napoca) își va anunța la începutul sesiunii parlamentare transferul la PRO România (grupul PRO Europa). Astfel, PRO România are trei senatori, până acum având doar unul, pe Adrian Țuțuianu. Totodată, cu acest prilej, PSD rămâne cu 67 de senatori dacă ALDE iese de la guvernare. Majoritatea în Senat este de 69 de voturi. Astfel, PSD a pierdut majoritatea la Senat.

Ședință de criză la PSD. Trădare la ALDE!

Între timp, având în vedere demersurile ALDE și PRO România, PSD s-a reunit de urgență, luni, într-o ședință a Comitetului Executiv Naţional, de la 17:00. la Palatul Victoria. De asemenea, ședința coaliției PSD-ALDE de luni dimineaţă a fost un eşec, întrucât oamenii lui Tăriceanu planificau să anunţe oficial ieşirea de la guvernare. În cadrul acelei ședințe, șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a recomandat premierului Viorica Dăncilă să se retragă și PSD de la guvernare, susținând că există un climat ostil pentru PSD-ALDE după alegerile europarlamentare și că ar trebui ca și cele două partide să se retragă împreună de la guvernare. Evident, Dăncilă a refuzat un astfel de scenariu.

Convocarea CEx a venit în contextul deciziei ALDE de ieşire de la guvernare, după ultima discuţie purtată de liderii coaliţiei luni dimineaţa. Viorica Dăncilă a convocat CEx cu scopul de a informa liderii partidului despre retragerea ALDE de la guvernare. În şedinţă s-a discutat și despre care vor fi miniştrii desemnaţi să asigure interimatul pe portofoliile deţinute până în prezent de reprezentanţii ALDE. Concomitent, în ALDE s-a stabilit că miniștrii formațiunii vor demisiona marți, 27 august, din Guvern. Astfel, la Palatul Victoria s-a stabilit ca Niculae Bădălău, ministrul Economiei, să preia ca interimar mandatul de la Ministerul Energiei; Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor va prelua interimarul de la Ministerul Mediului, iar Radu Ștefan Oprea, ministrul pentru IMM-uri va prelua interimatul de la Ministerul pentru relația cu Parlamentul.

Liderul PSD, premierul Viorica Dăncilă, a transmis luni, pe fondul iminentei ieșiri a ALDE din Guvern, că PSD va rămâne la guvernare și că alături de social-democrați „vor veni toți cei din ALDE și PRO România care au curajul de a-și asuma acest proces”.

„Fuga de responsabilitate și lașitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele și calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetățenii care ne-au dat votul și încrederea în 2016. Dacă unii dintre membrii ALDE nu înțeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil: în fața românilor, în fața colegilor de bună-credință care au fost sacrificați în numele unor interese mărunte, în fața celorlalte instituții ale statului român și în fața partenerilor noștri externi. PSD va asigura stabilitatea acestei guvernări”, a transmis Dăncilă.

ALDE a decis să se retragă din coaliția cu PSD, iar cei patru miniștri liberal-democrați trebuiau să demisioneze, fiind vorba de Anton Anton (ministrul Energiei), Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului), Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul) și Ramona Mănescu (Afaceri Externe). Surpriza a venit din partea Ramonei Mănescu, care a decis să nu demisioneze și să rămână în guvernul Dăncilă.

Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare, cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, o va obliga pe Viorica Dăncilă să vină în fața Parlamentului pentru a cere un nou vot de încredere pentru un cabinet minoritar.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *