Ajutorul de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului, aprobat de Parlament. Centrala de la Cernavodă, cu ochii pe rambursarea împrumutului

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea CNU a fost adoptat, marți, cu 271 de voturi pentru, nici un vot împotrivă și nici o abținere, doar doi deputați nu și-au exercitat votul.

În februarie anul trecut, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu singurul producător român de uraniu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), după ce acesta a cerut majorarea cu 76% a preţului agreat pentru livrări, preţul solicitat fiind cu mult peste cel din piaţă. Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) cu CNU pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate.

CITEȘTE ȘI:

Momentul adevărului pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă: uraniu de la furnizorul autohton sau de la canadieni?

Guvernul reacționa în septembrie, notificând Comisia Europeană cu privire la un ajutor de stat individual pentru salvarea CNU, iar în octombrie adopta un proiect de Ordonanță de Urgență, nr. 65/2016, prin care se acorda un ajutor de stat de 62 milioane de lei pentru CNU, compania furnizoare de uraniu pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, care a rămas fără surse de finanțare, prin denunțarea contractului de către Nuclearelectrica. CNU furnizează materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU, necesar funcționării Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă și unicul producător de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu de pe teritoriul UE, calificat tocmai de Nuclearelectrica în acest sens. Astfel, prin problemele financiare ale CNU, administratorul centralei de la Cernavodă a ajuns să cumpere uraniu de la compania canadiană Cameco.

Prin proiectul Guvernului, Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea CNU de 62 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, din care 47,2 milioane de lei s-au acordat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați anul acesta.

După votul de marți se vor acorda și restul de 14,8 milioane de lei. Problema pentru CNU este că trebuie să returneze acest împrumut, plus dobânzile aferente, în termen de șase luni, în caz contrar compania va fi obligată să prezinte Ministerului Energiei un plan de restructurare, care va prelungi perioada de acordare a împrumutului și, dacă nici astfel nu se întrunesc condițiile, statul român va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *