AJUTOR PENTRU GRECIA! Comunitatea elenă din Constanța se mobilizează împreună cu Crucea Roșie. Antoniadis: „Este nevoie de orice fel de sprijin!”

Grecia trece în aceste momente printr-o adevărată dramă. 80 de morţi şi aproape 200 de răniţi este cel mai recent bilanţ al incendiilor de vegetaţie, iar Manolis Pleionis, șeful Observatorului Național din Atena, a precizat miercuri după-amiază că rafale puternice de vânt, care au atins viteze record de pana la 120 km / h, reprezintă una dintre cauzele pentru care efectele devastatoare ale incendiului.

Între timp, încă un incendiu a izbucnit în Peloponez, unde arde vegetaţia şi în apropiere de portul Corint şi pe insula Creta, iar pompieri şi experţi în situaţii de urgenţă au declarat că este cel mai grav incident de acest tip de peste un deceniu, iar premierul grec Alexis Tsipras a decretat trei zile de doliu naţional în memoria persoanelor decedate în urma incendiilor.

Ministerul român de Externe a anunţat că reprezentanții Ambasadei ţării noastre la Atena au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a afla dacă se află români printre victime, iar Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și aeronava C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, cei 20 de militari plecând deja miercuri dimineață de pe aeroportul Otopeni.

Autorităţile din Grecia au somat populaţia din zonele afectate să facă totul pentru a se salva, să nu se gândească la locuinţe sau la bunuri, iar spitalele au făcut un apel pentru sânge, pentru a trata arşii, urgența de altfel a momentului. În acest sens, conv. univ. dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași anunță că instituția acordă următorul sprijin: 2-4 medici de medicină de urgență, 2 chirurgi, 2 neurochirurgi, 2 ATI, 2 neurologi, 3 chirurgie plastică și arși și între 4-7 asistenți medicali.

greci2

De asemenea, Uniunea Elenă din România se mobilizează pentru a-și ajutora confrații, președintele organizației, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, a solicitat și a cerut sprijinul Crucii Roșii România, dar și al secretarului de stat Raed Arafat.

greci1

greci3

Sprijinul Crucii Roșii se va materializa și la Constanța, în parteneriat cu comunitatea elenă Elpis. Președintele comunității, Anton Traian Antoniadis, ne-a precizat că în curând se vor anunța conturile unde doritorii pot să facă donații, însă, până atunci, urgența constă în: feșe, loțiuni pentru arsuri, haine, alimente neperisabile ș.a.m.d. Constănțenii care doresc să doneze aceste materiale o vor putea face în curând la corturile pe care Crucea Roșie le va amplasa în municipiul Constanța. De asemenea, se dorește sprijin și în ceea ce privește depozitarea și transportul.

„Se fac toate demersurile necesare pentru a stabili modul de strângere de ajutoare umanitare sau fonduri. Însă trebuie făcute bine, în mod organizat și mai ales pentru a afla cele ce sunt de trebuință imediată”, a mai spus miercuri Antoniadis.

incendiu grecia

În urma solicitării de către Atena a ajutorului internaţional, state precum Cipru, România şi Italia au furnizat aeronave sau pompieri pentru lupta împotriva incendiilor. Mulţi oameni au fugit în mare pentru a încerca să scape de flăcările care pur şi simplu au devastat staţiunea Mari, aflată la est de Atena, iar primarul din Rafina, Evangelos Bournous, a spus că „Mati nu mai există”, peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini fiind distruse de incendiu, în această localitate.

În prezent, sunt circa 100.000-120.000 de români care își petrec vacanța în Grecia, iar Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *