Ai câine? Fii responsabil! Polițiștii locali au trecut la amendarea celor își lasă câinii liberi fără lesă ori botniță

Nu de puține ori proprietarii de câini au fost reclamați pentru faptul că obișnuiesc să îi lăse fără botniță atunci când ies cu ei în spațiile publice. De aceea, polițiștii locali din Constanța anunță că acționează atât din oficiu, cât și la solicitarea cetățenilor pentru asigurarea unui climat de curățenie, ordine și siguranță publică. În ultimele zile, polițiștii cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice au aplicat 26 de amenzi contravenționale în valoare totală de 13.000 de lei în ceea ce privește modul de comportament al proprietarilor de animale de companie, în special de câini. Una din cele mai reclamate situaţii de fapt este cea în care oamenii ies în parc, să se plimbe și observă câini lăsaţi liberi fără lesă ori botniță de către stăpâni. Un alt aspect semnalat este acela că detinățorii animalelor de companie nu strâng mizeria lăsată de propriile patrupede. Ultima situație intrată în atenția Directiei Generale Poliția Locală a fost ca urmare a sesizării locuitoriilor din zona străzii Raposodiei. Aceștia le-au semnalat polițiștilor faptul că anumite persoane ies la plimbare cu animalele de companie și nu colectează excrementele făcute și lăsate pe domeniul public. Ca urmare a deplasării în teren, s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, fapt pentru care au fost dispuse măsuri de sancționare contravențională cu amendă în valoare de 1.000 de lei, împotriva a două persoane pentru încălcarea prevederilor normelor legale privind curățenia în municipiul Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Cod galben de amenzi la Constanța: Polițiștii Locali au aplicat peste 1.100 de sancțiuni în numai câteva zile!

„Pe această cale, aducem la cunoștița opiniei publice totodată că nerespectarea normelor legale privind plimbatul câinilor fără lesă, botniță pe drumurile publice, în parcuri și alte spații/locuri publice, chiar însoțiți de stăpâni, cu excepția locurilor special amenajate sau încalcarea normelor legale privind menținerea curățeniei pe domeniul public atrage răspunderea contravențională a însoțitorului patrupedului sau răspunderea penală cum a fost cazul din data de 09.05.2018 când un câine, talie mare, din rasa metis a fost găsit abandonat în zona Școlii generale nr. 7, situație care a intrat sub sfera de incidență a prevederilor art.13 coroborat cu articolul 14 alin. 2 lit.c din O.U.G nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinlor fără stăpân. Deoarece fapta întrunea elementele constitutive ale unei infracțiuni, cazul a fost declinat spre competentă soluționare secției de poliție competentă material de pe raza de domiciliu a deținătorului legal al patrupedului. În aceeași zi, câinele la care facem referire a fost capturat, ridicat și transportat în localitatea Ovidiu, la adăpostul câinilor fără stăpân“, precizează reprezentanții Poliției Locale Constanța.

Oamenii legii mai spun că activitățile de verificare și control se vor derula zilnic, iar ca măsură preventivă, recomandă tuturor deținătorilor de animale de companie să adopte măsurile necesare pentru respectarea prevederilor legale care intră în sfera de competență a Direcției Generale Poliția Locală.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Ai câine? Fii responsabil! Polițiștii locali au trecut la amendarea celor își lasă câinii liberi fără lesă ori botniță

  • vineri, 11 mai 2018 la 12:16
    Permalink

    Dar daca tot vorbim de caini, pe cand curatam orasul de maidanezi ? A venit caldura, vreau si eu sa ies noaptea la o alergare sau la o bicicleta. Daca lumina oricum n-avem mai pe nicaieri, macar sa nu-mi mai fie frica si de caini. Nu cei CU stapan sunt problema

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.