Agricultura, lovită puternic de secetă. Oros: „Producțiile de grâu și porumb sunt diminuate. Este important să reușim să le ținem în țară”

Efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă. Mare parte din culturile de cereale vor fi compromise, deficitul cel mai mare fiind înregistrat în Moldova și Dobrogea. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal, iar specialiștii din domeniu spun că seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. Aceștia susțin că, dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, culturile vor fi compromise. În prezent, ne confruntăm cu un an agricol excesiv de secetos, iar pentru săptămâna aceasta temperaturile vor fi în… creștere.

Pe 16 aprilie, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne au emis un ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează în prezent care este dimensiunea pagubelor, pentru ca, ulterior, să fie acordate despăgubiri. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat luni că primele date din aceste evaluări vor fi disponibile la sfârșitul acestei săptămâni.

„Criza provocată de pandemia de coronavirus se suprapune anul acesta și cu o secetă pedologică, extremă și puternică în aproape toată Moldova și sud-estul țării, din păcate. Am constatat acest lucru încă din toamnă, a fost o toamnă foarte secetoasă, deficitul de apă din sol s-a acumulat între timp, s-a ajuns la acest grad de secetă, de aceea anul acesta, pentru prima dată în 10 ani, o să despăgubim pagubele produse de secetă. S-au constituit comitetele pentru situații de urgență, atât la nivel județean cât și la nivel local, acolo unde fermierii anunță aceste echipe se vor prezenta pentru a consemna cât mai exact care sunt pagubele, astfel încât atunci când vom face despăgubiri să nu creăm inechități. Unii dintre fermieri doresc ca aceste pagube să fie constatate acum pentru că speră ca în următoarele săptămâni să plouă și să poată să reînsămânțeze cu alte culturi, alți fermieri doresc ca consemnarea pagubelor să fie făcută ceva mai târziu astfel încât să avem o imagine cât mai completă a dimensiunii acestor pagube. Nu avem o situație exactă, se lucrează în fiecare județ, echipele se prezintă acolo unde sunt chemate, la sfârșitul acestei săptămâni o să facem o primă evaluare pentru fiecare județ în parte și să vedem suprafețele, culturile și gradul de afectare și vom avea niște date mai exacte. (…) Din datele care sunt și sunt oficiale, în anii foarte buni, în care au plouat, producția de grâu a României era undeva între 7-9 milioane tone, iar consumul între 2,5-3 milioane tone. La porumb, producția era între 12-14 milioane tone, iar consumul de maxim 7 milioane tone. Sigur, este foarte important ca aceste producții, dacă o să fie diminuate și cu siguranță anul acesta vor fi mult diminuate, să reușim să le ținem în țară pentru a asigura necesarul de hrană în România”, a spus Adrian Oros.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *