Agricultorii solicită Guvernului să declare STARE DE CALAMITATE! Daea (Agricultură): „I-am auzit. Terenurile spun adevărul”

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, și premierului Nicolae Ciucă, declararea stării de calamitate în agricultură, având în vedere seceta pedologică cu care se confruntă România:

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriașe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 și arșița atmosferică din această vară. Sunt județe unde suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine știți situația este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanti sau război. Sunt multe cazuri când dificultățile sunt de natura supraviețuirii exploatației agricole având în vedere investițiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceștia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda și cheltuielile necesare pentru înființarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023. Având în vedere cele expuse sintetic mai sus, luând în considerare datele furnizate de instițuțiile abilitate, vă rugăm Domnule Ministru Petre DAEA, să binevoiți a iniția toate demersurile legale posibile pentru crearea, aprobarea ordonanței de urgență și declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe și arșiței atmosferice în localitățile/județele unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată. OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, dând posibilitatea autorităților implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate și asimilarea cu forța majoră. Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii și-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele și impozitele. Stimate Domnule Premier Nicolae CIUCĂ, Stimate Domnule Ministru Petre DAEA, vă solicităm să inițiați cu celeritate demersurile pentru aprobarea ordonanței de urgență și declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe și arșiței atmosferice, până la 31 iulie 2022. În speranța demarării în regim de urgență a procedurilor pentru declararea stării de calamitate, vă mulțumim. În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații”, transmit reprezentații Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Președintele asociației Pro Agro, Arion Ionel, a declarat la Digi24 că sunt județe în estul țării de unde fermierii nu vor recolta nimic, așa că este necesară declararea stării de calamitate în acele zone, astfel încât ei să nu mai plătească taxele pentru recolta nerealizat, arată Digi24.ro. Ministrul Agriculturii Petre Daea a intervenit la rândul său și a precizat că a văzut care este situația în zece județe și că va prezenta o soluție astfel încât fermierii să nu fie penalizați.

Arion Ionel: Culturile de primăvară sunt afectate, sunt pierderi foarte mari la porumb și floarea soarelui. Pe anumite areale e posibil să nu se recolteze nimic. La culturile de toamnă, grâu, rapiță, orz, au fost culturi foarte mici. Trebuie declarată starea de calamitate pentru că asta e situația din teren. Va trebui să intervenim pentru fermierii care nu recoltează nimic. Am cerut asta și în 2020, nu s-a întâmplat nimic. După un an, ei întâmpină aceleași probleme. În acele zone nu se recoltează absolut nimic. Am cerut să se înființeze comisii de constatare a pagubelor, în unele zone s-au înființat, în altele nu. Pagubele trebuie evaluate pentru că fermierii vor trebui să răspundă pentru investițiile făcute, dar nu au realizat recoltele. Ei vor trebui să plătească taxe și impozite, dar nu vor avea de unde, dar, prin declararea stării de calamitate pot fi absolviți de plățile pe care ar trebui să le facă în viitor.

Petre Daea: Autoritățile l-au auzit, terenul spune ceea ce dumnealui afirmă acum – starea culturilor e afectată sau vegetația culturilor e afectată de lipsa de apă datorită temperaturilor ridicate asociate cu lipsa de apă din sol. După depunerea jurământului, am plecat în țară vineri după-amiază, să văd cea mai afectată zonă a țării. În două zile am văzut 10 județe, am vorbit cu fermierii, am tras concluzii.Soluțiile la fața locului le-am discutat cu fermierii. După 24 de ore deja avem un ordin modificat, îi mulțumesc colegului de la Interne care a înțeles chemarea noastră, am semnat un ordin comun, o să îl comunic prin videoconferință cu structurile teritoriale – să le asigurăm libertatea de a decide la fața locului, și unde plantele sunt calamitate total, să intre la recoltare pentru a fi folosită masa vegetativă în zootehnie și să lase terenul liber pentru pregătirea anului viitor, așa că ei să nu fie penalizați de APIA.

Arion Ionel: De ce trebuie de fiecare dată să facem atât de multe eforturi când lucrurile sunt în regulă?

Petre Daea: Nu a fost niciun efort pentru mine, nu am primit nicio solicitare îndemnul a fost dat de reflexul unui inginer care a discutat în teren. Nu e cale de dispută, ci cale comună de a trece peste acest episod extrem de delicat. Înțelegem rolul și rostul, ne apucăm de treabă pentru a putea depăși această situație delicată.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *