Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunță „progrese în gestionarea deșeurilor la nivelul județului”

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a transmis către Instituția Prefectului Constanța, cu prilejul Colegiului Prefectural de joi, un raport privind evoluția gradului de salubrizare și colectare separată a deșeurilor în județ, pentru anul 2018, dar și pentru anul în curs.

Astfel, potrivit APM, la nivelul anului trecut, au beneficiat de servicii de salubrizare toate localitățile urbane și 48 de comune (din cele 58 de comune de la nivelul județului Constanța). Totodată, la nivelul anului 2019, au beneficiat de servicii de salubrizare toate localitățile urbane și 50 de comune (din cele 59 de comune de la nivelul județului Constanța; în anul 2019 Băneasa și-a schimbat statutul de oraș cu cel de comună).

„În marea majoritate a localităților rurale nu este asigurată colectarea separată a deșeurilor reciclabile la populație”

„Salubrizarea este asigurată în anul 2019 prin 21 operatori economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului pentru desfășurarea acestei activități. În mediul rural cea mai mare acoperire o are IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL, iar în mediul urban POLARIS M HOLDING SA. La nivelul anului 2018 nu aveau servicii de salubrizare autorizate sau nu dețineau contracte cu operatori autorizați, comunele: Ghindăresti, Horia, Istria, Pantelimon, Mihai Viteazu, Poarta Albă, Săcele, Saraiu, Topalu, Vulturu. (comunele Poarta Albă și Mihai Viteazu dețin contract pentru predarea deșeurilor cu TRACON SA – Depozitul din Ovidiu. Comuna Cogealac deține autorizație de mediu pentru activitatea de salubrizare a comunei dar nu a desfășurat această activitate). În perioada 01.01.2019 -30.06.2019 nu au avut servicii de salubrizare autorizate sau nu dețineau contracte cu operatori autorizați, comunele: Ghindărești, Gârliciu, Horia, Istria, Pantelimon, Mihai Viteazu, Poarta Albă, Săcele, Saraiu, Topalu, Vulturu. (comunele Poarta Albă și Mihai Viteazu dețin contract pentru predarea deșeurilor cu TRACON SA – Depozitul din Ovidiu). Comuna Cogealac deține autorizație de mediu pentru activitatea de salubrizare a comunei dar nu a desfășurat nici în perioada 01.01.2019-30.06.2019 această activitate. Atât în anul 2018, cât și în perioada 01.01.2019-31.06.2019, în marea majoritate a localităților rurale nu este asigurată colectarea separată a deșeurilor reciclabile la generator (populație). Colectarea deșeurilor de la generator (populație) se realizează în amestec, deșeurile fiind sortate ulterior în stația de sortare aparținând IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL”, au mai arătat reprezentanții APM.

Agenția pentru Protecția Mediului a mai transmis faptul că, anul trecut, toate localitățile au fost informate cu privire la obligațiile și responsabilitățile administrației publice locale în ceea ce privește salubrizarea. Totodată, APM a organizat pe 18 martie a.c. o întâlnire cu persoanele responsabile privind activitatea de salubrizare din UAT-urile urbane din județul Constanța.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *