Agenția Europeană a Medicamentului CONFIRMĂ marea frică în privința AstraZeneca: „Sunt efecte secundare ale vaccinului”

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, relatează Reuters.

Sunt efecte secundare ale vaccinului. Am covocat grupul de experți. Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta sau sexul, dar nu putem să confirmăm că aceste efecte au apărut fix în urma vaccinării. O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a declarat directorul executiv al EMA Emer Cooke.

EMA a stabilit „o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel trombicite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat, arată News.ro. Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți timp de două săptămâni, adăugând că au fost analizate 86 de cazuri de tromboză venoasă.

„EMA reamintește celor din domeniul sănătății și celor vaccinați să rămână conștienți de posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare”, conform EMA.

Până acum, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub vârsta de 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.

Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici”, conform EMA.

Una dintre posibilele cauze ale apariției cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.