Afganistan: Talibanii au lansat un atac împotriva grupării Stat Islamic în provincia Kandahar

Talibanii au lansat un atac împotriva mai multor presupuse ascunzători ale filialei locale a grupării Stat Islamic (SI) în provincia afgană Kandahar (sud), operaţiune în care au fost ucişi cel puţin patru luptători ai organizaţiei jihadiste şi doi civili, a anunţat o sursă din poliţie, relatează AFP. Această operaţiune împotriva Stat Islamic-Khorasan (SI-K) a fost lansată către miezul nopţii de duminică spre luni în patru districte ale provinciei şi a continuat în cursul dimineţii, a declarat şeful taliban al poliţiei provinciale, Abdul Ghafar Mohammadi.

„Până acum, patru luptători ai Daesh (acronim arab pentru SI) au fost ucişi şi zece arestaţi’‘, a declarat el.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a scris luni seara pe Twitter că doi civili şi trei membri ai SI-K au fost ucişi în cursul operaţiunii. Un membru al serviciilor de informaţii talibane a declarat, sub rezerva anonimatului, că cel puţin trei civili au fost ucişi.

De la revenirea lor la putere la Kabul, pe 15 august, talibanii, care au făcut din securitate prioritatea lor după decenii de război, s-au confruntat cu un val de atentate comise de SI-K. Acest grup este activ în special în jurul oraşului Jalalabad (est), unul dintre bastioanele sale de mult timp, unde i-a vizat deja în mai multe rânduri pe talibani. De asemenea, grupul a ţintit minoritatea şiită din Kunduz (nord-est), Kabul şi oraşul Kandahar, unde un atac asupra uneia dintre moschei, la mijlocul lunii octombrie, s-a soldat cu cel puţin 60 de morţi.

SI-K, care a fost grav afectat în 2019 de operaţiunile armatei afgane, susţinută de Statele Unite, şi de rivalitatea cu talibanii, s-a relansat odată cu revenirea acestora la putere. Grup islamist sunnit, la fel ca talibanii, SI-K este mai strict decât aceştia şi pledează pentru un „jihad global”, constituind principala ameninţare la adresa puterii talibane, chiar dacă aceasta tinde să-i minimizeze influenţa, notează AFP.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.