AEP a elaborat proiectul de lege pentru alegerile locale: 27 septembrie!

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale, actul normativ fiind necesar să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie. AEP propune 27 septembrie data alegerilor locale.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora”, a transmis, vineri, AEP.

Instituția precizează că, potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Proiectul de lege elaborat prevede, în principal: „stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 în ziua de duminică 27 septembrie 2020, ţinând cont şi de suprapunerea cu perioada electorală a alegerilor parlamentare la termen şi o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătăţească modul de derulare a alegerilor locale din 2020”.

Parlamentul a decis, luni, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiebrie, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea.

Totodată, AEP a organizat vineri o dezbatere publică online cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Evenimentul s-a desfășurat prin intermediul aplicației Microsoft Teams și a fost transmis live pe canalul de YouTube al instituției, precum și pe pagina de Facebook.

Lista participanților a cuprins reprezentanții următoarelor formațiuni politice parlamentare: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), reprezentanți ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, reprezentanți ai organizației neguvernamentale Expert Forum (EFOR), precum și ai Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

În debutul dezbaterii, directorul general al Departamentului de control al finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Constantin Rada, a redat coordonatele cheie care au condus la necesitatea elaborării proiectului de lege supus discuției și a reliefat preocuparea constantă a conducerii AEP pentru creșterea transparenței în scopul prevenirii riscurilor de corupție în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Modificările și completările centrale vizează sursele de finanțare a partidelor politice, stabilirea pașilor procedurali privind comunicarea lunară a situației cheltuielilor efectuate din subvenția de la bugetul de stat, clarificarea destinației cheltuielilor care pot fi efectuate din subvenție, redefinirea materialelor de propagandă și extinderea categoriilor permise în perioada electorală, diferențierea termenelor de efectuare a controalelor privind legalitatea veniturilor și cheltuielilor la formațiunile politice care beneficiază de subvenția de la bugetul de stat în raport cu cele care nu beneficiază de această subvenție. Totodată, proiectul de lege prevede extinderea perioadei de rambursare a cheltuielilor electorale, asumarea sarcinii de publicare a raportărilor obligatorii în Monitorul Oficial, Partea I, precum și pe pagina proprie, de către AEP, precum și majorarea anumitor sancțiuni contravenționale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *