AEP: 18.865.076 de cetăţeni cu drept de vot – înscrişi în Registrul electoral la sfârşitul lunii aprilie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 aprilie este de 18.865.076, cu 4.160 mai puţini faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii martie. Potrivit unui comunicat al AEP, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral. În acest sens, în perioada 1.04.2022 – 30.04.2022, au fost radiate din Registrul electoral 22.280 de persoane ca urmare a decesului şi 54 de persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puse sub interdicţie. Totodată, 80 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 18.094, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. AEP mai menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.070.464 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 794.612 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai precizează AEP.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *