Aelenei (AUR) vrea să introducă stagiul militar voluntar. „Cei care sunt încadrați în rezerva Armatei vor putea fi mai bine plătiți și mobilizarea s-ar face mai repede”

Începută în urmă cu câţiva ani, campania de recrutare a rezerviştilor voluntari s-a derulat fără prea mare succes, iar responsabilii militari au realizat că acest lucru are loc din cauza condiţiilor impuse de legislaţie, care s-au dovedit a fi total neatractive şi drept urmare au promovat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari. Procesul de recrutare a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari se realizează prin Centrele Militare Zonale, Judeţene şi de Sector, însă nu s-au înghesuit prea mulți doritori.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 6 mai a.c. legea privind creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin majorarea nivelului de remunerare de trei ori şi prin eliminarea unor obligaţii sau constrângeri la care erau supuşi până acum aceşti militari. Prin urmare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani. De asemenea, remuneraţia pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni s-a mărit la 30 la sută din solda de funcţie.

În acest context, sumele sunt… tot mici. Totodată, potrivit legislației, în caz de mobilizare România a rămas… pe vechi, adică mobilizarea se dispune pe parcursul a mai multor luni, într-un context în care, astăzi, totul se produce cu mare rapiditate. Nu vorbim doar de dezastre, ci și în caz de război. O mobilizare într-un an este – evident – hilară. În acest sens, deputatul constănțean al AUR, Dănuț Aelenei, propune o legislație concretă a militarului voluntar: pregătire de 7 luni, salarizare corespunzătoare și, ulterior, salariu mărit în civilie:

„Intenționez să introduc proiectul privind stagiul militar voluntar de șapte luni. Acest voluntariat este plătit cu un salariu decent și după ce se termină perioada se încadrează în altă domenii, dar pot face parte din armata de rezervă. Avem o problemă în acest sens. În caz de mobilizare, aceasta nu se poate face. Termenul maxim este de un an ca să fie chemați toți… Acești oameni o să fie parte a rezervei și dacă se angajează în orice alt domeniu din civilie vor avea un salariu mai mare cu câteva sute de lei. Principiul se aplică în Marea Britanie: cei care fac parte din rezervă primesc 200 de lire în plus. Am avut discuția cu mai mulți generali, contraamirali, de la Aviație ș.a.m.d… În cele șapte luni se învață basicul Armatei”, a spus deputatul Aelenei, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

5 comentarii la „Aelenei (AUR) vrea să introducă stagiul militar voluntar. „Cei care sunt încadrați în rezerva Armatei vor putea fi mai bine plătiți și mobilizarea s-ar face mai repede”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *