Aelenei (AUR): „Piața de energie NU este concurențială, ci SPECULATIVĂ! Trebuie să începem extracția gazelor din Marea Neagră”

Deputatul constănțean al AUR, Dănuț Aelenei, a avut o declarație politică în Parlament, în cadrul căreia a vorbit despre ceea ce resimțim cu toții: scumpirea prețurilor la energie: termică, electrică, dar și gaze. În ciuda unor măsuri heirupiste luate în această perioadă în Parlament pentru consumatorul vulnerabil, tot nu este suficient, întrucât – per ansamblu – industria prelucrătoare a țării este în declin. De altfel, subvențiile aprobate în această perioadă sunt asigurate tot din buzunarul contribuabilului. Pe acest fond, deputatul Aelenei insistă pentru demararea exploatării gazelor din Marea Neagră:

Energia încotro?

Stimați colegi,

Efectul scumpirii preturilor la energie (electrica, termica, gaze) va fi unul cu repercusiuni asupra economiei, în general, dar, cel mai important, al asupra tuturor cetățenilor, în special, pentru că va antrena majorare semnificativă a preturilor alimentelor și bunurilor de larg consum. Pe toate canalele media se dezbate acest subiect.

Industria noastră producătoare de energie este una în declin, datorita faptului ca nu se încurajează dezvoltarea de noi capacități de generare a energiei (convenționale cu grad mic de poluare și regenerabile hidro, eoliene, fotovoltaice ) și nici extragerea resurselor de gaz din Marea Neagra. De asemenea, gospodăriile individuale, instituțiile, nu sunt susținute și incurajate în demersul lor pentru a-și eficientiza consumul de energie și a deveni producători. În aceste condiții, piața de energie din România, care in lanțul ce merge de la producător, printr-o mulțime de furnizori spre consumatori, nu este una concurențiala, ci profund speculativa.

Guvernul propune in aceste clipe masuri de subvenționare a facturilor pentru aproape 10 milioane de locuitori, firme și instituții, masuri ce nu vor face decât sa sarăcească bugetul de stat și sa îmbogățească furnizorii de utilități. Sa propunem, deci, plafonarea preturilor pe energie la o valoare rezonabila, precum și masuri urgente pentru construirea de noi capacități energetice pentru eficientizarea consumului  de energie în general.

Sustin asa numitele sisteme hibride de generare a energiei ce vor avea o mai mare flexibilitate în cazul în care condițiile climatice nu sunt favorabile energiei regenerabile. Hidrocentralele construite vor trebui sa fie date în exploatare pentru a genera energie electrica (menționez in acest caz hidrocentrala de pe Valea Jiului). Piata producătorilor mici  de energie electrica, care de fapt nu exista ar trebui sa apară și sa se dezvolte. Pe fiecare acoperiș ar trebui sa fie sisteme de generare a energiei fotovoltaice cu o capacitate de  cel puțin 3 KWh.

Procesul de extragere a gazelor din Marea Neagra trebuie să înceapă, iar acestea să fie folosite la nivel național, nu pentru export! Stimați colegi acestea sunt prioritățile României, prioritati pe care toate partidele politice indiferent de ideologie, ar trebui sa le susțină!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *