Aelenei (AUR Constanța): „Cîțu a avut grijă să-și numească un prieten la Finanțe. NICI VORBĂ de buget național! O să avem iar prin asumare?”

Deputatul constănțean al AUR, Dănuț Aelenei, a avut o declarație politică în Parlament, în cadrul căreia l-a tras la răspundere pe premierul Florin Cîțu, cu privire la bugetul de stat pe 2022. Potrivit legii, Ministerul Finanțelor Publice, pe baza prognozelor de toamnă ale Comisiei Naționale de Prognoză, definitivează proiectele de buget ale ordonatorilor principali de credite și al bugetului propriu și proiectele legilor bugetare anuale, pe care trebuie să le depună la Guvern, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, adică în doar… trei zile. Bineînțeles că acest lucru nu a avut loc, iar deputatul constănțean se întreabă dacă acest aspect nu cumva este intenționat, ca să ajungem din nou la buget de stat prin… asumare:

„Dragi colegi,

Suntem în prezent sub efectul a trei crize: economică, politică și sanitară. Efectele le resimțim cu toții, inflația s-a urcat pe pereți – ne speriam de procentul de 5% și acum a sărit de 6,3%. Scumpiri, pe toate planurile, în toate magazinele.

Pe acest fond, al unui continuu război – politic, economic, social și sanitar, vă aduc aminte că ne scapă un detaliu extrem de important: bugetul de stat pentru anul viitor! În conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002, privind Finanțele Publice, Ministerul Finanțelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite și a bugetului propriu, întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor, pe care le depune la Guvern pentru prima lectură, până la data de 30 septembrie a fiecărui an. De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice, pe baza prognozelor de toamnă ale Comisiei Naționale de Prognoză, definitivează proiectele de buget ale ordonatorilor principali de credite și al bugetului propriu și proiectele legilor bugetare anuale, pe care le depune la Guvern, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an!

La momentul la care vă explic acestea, trebuia ca proiectul să fie măcar în primă lectură la Guvern până la 30 septembrie. S-a întâmplat acest lucru? Evident că NU!

Premierul demis Florin Cîțu a avut grijă să își numească un prieten la Ministerul Finanțelor, doar pentru a controla ministerul. Nici vorbă de buget național, de interes național! Domnul ministru Dan Vîlceanu ne spune cum va taxa el diverse categorii profesionale în următoarea perioadă, dar nimic concret legat de vreun plan bugetar!”, se arată în declarația lui Dănuț Aelenei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *