Aelenei (Alternativa Dreaptă): „Rampe pentru persoane cu dizabilități nu există nici măcar la Parlament, care ar trebui să fie modelul de aplicare a legii!”

Deputatul constănțean al Alternativei Drepte, Dănuț Aelenei, transmite faptul că România este o „țară a umilinţei pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii”. Parlamentarul arată faptul că autorităţile n-au nici măcar o evidenţă clară a celor care nu pot să meargă și care se lovesc zilnic de nepăsarea instituțiilor, cum ar fi taman una ce ar trebui să fie un model: Parlamentul României, unde… nu există rampe pentru aceste persoane:

România, ţara umilinţei pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii! În lume, peste 65 de milioane de oameni sunt imobilizaţi în scaunul cu rotile, cam 1% din populaţia planetei. Sunt persoane cu nevoi speciale, care, la noi, sunt aproape total ignorate de stat, în cazul în care nu sunt umilite de-a dreptul. În România, autorităţile n-au nici măcar o evidenţă clară a celor care nu pot să meargă (posibil sute de mii); persoanele cu dizabilități au drept asigurat de lege prin care ar trebui să li se asigure căi de acces în toate instituţiile publice, prea puţini s-au preocupat de asta; persoanele cu dizabilităţi se lovesc zilnic de nepăsarea autorităţilor. Un exemplu de nepăsare din partea autorităților: România s-a angajat în 2006 să rezolve problema rampelor în termen de 6 luni, nici azi, la 16 ani distanţă, nu se oferă acces persoanelor cu deficienţe locomotorii în toate instituţiile publice. Iar acolo unde acestea există sunt nefuncţionale! Participarea deplină a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa economică şi socială reprezintă un vector important în ceea ce priveşte promovarea unei creşteri economice inteligente, bazată pe inovare şi cercetare, dezvoltare durabilă şi favorabilă incluziunii. Este obligatoriu să asigurăm accesibilitatea la mediul fizic, social, economic şi cultural, la sănătate, educaţie şi la informare şi comunicare, pentru a da posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să se bucure pe deplin de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. O rampă sau o platformă mobilă pot transforma radical viaţa unui om ţintuit în scaunul cu rotile. Reprezintă diferenţa între a călători singur prin oraş, a vizita un muzeu sau a-ţi plăti singur impozitele şi a avea în permanenţă nevoie de sprijinul cuiva. Aproape o mie de instituţii publice de stat din întreaga ţară nu au rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, cel puţin aşa arată ultimul raport al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială. Pe această listă se află și Parlamentul României care ar trebui să fie un exemplu în modul de aplicare şi respectare a legilor! În data de 15 aprilie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 375 bis Strategia naţională din 6 aprilie 2022 privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi “O Românie echitabilă” 2022 – 2027, aliniindu-ne astfel la cerinţele legislative ale Consiliului European. Sper ca această strategie să nu rămână numai pe hârtie!”, a transmis deputatul Aelenei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *