Spread the love

Constanța a fost vineri gazda unui eveniment inedit: Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR), alături de reprezentanți ai administrației centrale, precum președintele Consiliului Național al IMM-urilor, fostul ministru Florin Jianu; ministrul Culturii, George Ivașcu sau preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc ș.a.

„Noi, Constanța, suntem o gazdă bună. De data aceasta, am vrut să văd cu ochii critici ai colegilor primari exact unde ne aflăm la jumătatea mandatului meu. Am o notă de trecere, ceea ce mă încurajează, sunt multe lucruri de făcut. Dar, mă bazez nu doar pe experiența mea în administrație și pe sprijinul comunității, ci și pe sprijinul colegilor mei din toate orașele din țară. De la fiecare avem ceva de învățat, așa cum de multe ori poate și dânșii au ceva de învățat din experiența Constanței. Mi-aș dori să avem spațiile verzi pe care le are domnul Negoiță în Sectorul 3, un sistem de autorizare în urbanism așa cum are domnul Falcă și vă spun că este unul din cele mai bune din România, mi-aș dori să avem un management de oraș așa cum are domnul Bolojan, mi-aș dori să am un dinamism așa cum are domnul primar de la Galați, un stadion cum este la Craiova; mi-aș dori ca toate aceste lucruri să le construim împreună. Ori, anul acesta suntem într-un moment bun, mă bucur că este la Constanța Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România și, după cum vedeți, Constanța este gazdă pentru evenimente din ce în ce mai importante nu doar pentru agenda orașului, ci și pentru agenda țării. Am încheiat un forum de securitate, vizită de premier, foști președinți de stat, acum suntem gazdele primarilor celor mai importante municipia din România”, a spus primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

AMR a fost înființată în 1990 de către 30 de membri asociaţi fondatori şi a funcţionat de la început ca o organizaţie pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale. Despre aceste interese a vorbit și președintele în funcție din 2015 al Asociației, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, care a precizat că cetățenii aruncă vina pe multe nerealizări care, de regulă, sunt în curtea administrației centrale. Pe de altă parte, Negoiță a salutat schimbarea de abordare a Curții de Conturi, cea de până anul trecut fiind una milițienească.

„Abordarea Curții de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România. Administrația publică în general îi era frică să facă ceva de frica Curții de Conturi, care veneau cu o abordare milițienească și comunistă acea abordare care nu are nici o legătură cu abordarea Curții de Conturi europene. Adică, noi suntem stat european și ne dorim să ne integrăm în Europa și din această perspectivă. Sunt sigur de treaba asta: istoria va evidenția cât se poate de clar care au fost erorile grave ale acelui tip de abordare. (…) Câteva dintre dificultățile pe care le avem: bugetare, municipalitățile au pierdut niște sume din bugete, odată cu modificarea Codului fiscal! Un aspect foarte important! Un alt aspect relevant este descentralizarea, de foarte multe ori cetățenii ne ceartă pentru chestiuni care nu sunt în atribuția noastră și sunt în administrația centrală, cum ar fi zona de cultură, facilități de sport, infrastructură – căi ferate și altele similare, care nu sunt la noi, lăsate în paragină, multe se transformă în gropi de gunoi și adevărate probleme ale comunității. În dialogul nostru cu administrația centrală încercăm de fiecare dată să punctăm și să rezolvăm cât se poate din ele. Este un proces dificil și se lovește de o mare rezistență și o atitudine refractară din partea celor care lucrează în administrația centrală”, a spus Robert Negoiță.

Mulțumit de prestația președintelui Curții de Conturi, Decebal Făgădău a salutat schimbarea de abordare și a confirmat declarațiile primarului Sectorului 3.

„De multe ori veneau colegi din țară în misiuni de audit și parcă venea prăpădul! Așa am ajuns ca oamenii din altă parte, neînțelegând politicile locale, să impute… dau un exemplu clar la Constanța: cei care au beneficiat de ajutor din partea comunității, la cantinele sociale, să impute prejudicii inventate, pe hotărâri de Consiliu Local! Se pronunțau și asupra oportunității, legalității, economicității utilizării fondurilor publice, ceea ce nu are cum să facă o Curte de Conturi modernă și în acord cu Curtea Europeană de Conturi!”, a completat Decebal Făgădău.

Misiunea AMR este, printre altele, să stimuleze şi să sprijine iniţiativele şi acţiunile municipiilor sau să asigure accesului membrilor la programe de informare şi instruire, precum şi la evenimente menite să asigure transferul de cunoştinţe în domeniul managementului administraţiei publice locale şi a serviciilor publice.

La evenimentul de vineri de la Constanța a participat și Costin Cuneșteanu, directorul general al asociației F.E.G.I.M.E., grup care reunește companii de distribuție a echipamentelor electrice, platformă de acces la cele mai bune branduri de pe piața de profil. Grupul este compus din trei distribuitori de echipamente electrice, Consolight, Levirom și Power Electric, aceștia reprezentând 8% din piața românească de echipamente electrice, cu filiale în șapte orașe mari din țară, printre care și Constanța. Grupul oferă și sisteme de iluminat și în contextul în care în Constanța s-a inaugurat primul proiect pilot de tip smart city au fost expuse și modele de iluminat. Proiectul smart city include soluții pentru parcare și iluminat inteligent, stâlp de iluminat multifuncțional (cu componentă de supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum și wi-fi gratuit.

Cu ocazia Adunării Generale de vineri a AMR s-au adoptat raportul de activitate pentru 2017 și proiectul de programe pentru 2018, situațiile financiare pe anul trecut sau bugetul Asociației de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *