Adrian Oros: Constanța este „campioană…” NU avem o sumă pe care să o lansăm pe piață destinată doar secetei

Județul Constanța este cel mai afectat dintre toate județele țării de seceta de proporții istorice care are loc în acest an. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis că fermierii afectați vor fi, pentru prima dată după mulți ani, despăgubiți pentru recoltele distruse. În acest sens s-au constituit comisii de evaluare, iar primele rezultate au fost arătate în urmă cu câteva zile.

Oros a mai precizat de-a lungul timpului că se bazează și pe fonduri europene pentru reconstrucția agriculturii, iar miercuri seară, a fost abordat într-o conferință pentru Profitul Agricol cu teme precum bugetul pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost calamitate de secetă, activitatea comisiilor de constatare a calamității sau posibilitățile reale de asigurare a culturilor la secetă. În privința Constanței, Oros a arătat că evaluările nu s-au încheiat și, prin urmare, nu există o sumă stabilită pentru sprijinul fermierilor și a celor din industria alimentară.

Constanța ocupă primul loc în topul județelor afectate – 416.000 ha afectate, iar suprafața irigată – 13.000 ha, la distanță mare față de următorul, respectiv Tulcea – 129.000 ha afectate, se irigă pe 13:000 ha. Oros a arătat că suprafețele reclamate urmează să fie verificate, iar rapoartele de sinteză trebuie încheiate până la 15 iunie, pentru ca, ulterior, să se discute de despăgubiri.

„Nu avem creionat un buget, din mai multe motive. Încă nu avem rapoartele de sinteză care va trebui să fie întocmite până în 15 iunie, să știm exact care este dimensiunea pagubei a tot ceea ce a însemnat consecințele secetei pentru culturile din toamnă. Lucrăm la niște scheme de sprijin pentru fermieri și cei din industria alimentară. Deși, în agricultură și industria alimentară, activitatea nu s-a oprit, s-ar putea ca peste iarnă sau anul viitor să consumăm parte foarte multă din producția internă, în unele domenii de agricultură nu s-au instalat consecințele crizei. (…) Deocamdată discutăm de două pierderi majore pentru agricultori și cei din industria alimentară: seceta, care s-a suprapus peste criza covid și scăderea drastică a consumului, nu numai în domeniul horeca, dar în general comportamentul de cumpărare din domeniul agroalimentar s-a diminuat mult. Avem stocuri foarte mari, la carne de vită, la lapte, la carnea de pasăre, la ouă, chiar la legume a fost o perioadă. Va trebui să oferim sume și pentru acele scheme de ajutor pe care le gândim ca să acoperim pierderile de venit. Nu avem o sumă pe care să o lansăm pe piață destinată doar secetei. Am promis fermierilor și țăranilor că o să despăgubim. (…) Avem 106 comisii locale, lucrează și sâmbătă și duminică și au acoperit cam 700.000 ha din cele 1,2-1,3 milioane ha care au fost reclamate de către fermieri. Mai au de muncă. Le-am cerut să termine până la finalul lunii mai, pentru ca rapoartele de sinteză să le avem până în 15 iunie. (…) Nu am acum o statistică, sunt comisii suficiente în fiecare județ, da, Constanța e campioană din punct de vedere al suprafețelor reclamate de fermieri: 416.000 ha. (…) Urmează să fie verificate, dar sunt suficiente comisii. La început au fost mai puțin numeroase, dar lucrul s-a corectat imediat”, a spus Adrian Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.