Adrian Cioroianu, despre cum poate fi subminată o societate: „Dă-i o educație proastă și în 30 de ani devine o masă de sclavi”

Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României, critică într-un interviu la Europa Liberă nivelul la care a ajuns învățământul din România.

Aceasta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devine o masă de manevră și o masă de sclavi”, spune Adrian Cioroianu.

Acesta susține că românii s-au „vaccinat cu această idee că educația nu ne mai ajută, că educația nu mai este o cale dreaptă spre o pâine mai albă”, potrivit europalibera.

Adrian Cioroianu crede că o bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți precum elevii și susține că aceștia sunt de vină pentru faptul că 40.000 de elevi nu s-au înscris la examenul de bacalaureat de anul acesta. Istoricul vorbește și despre problemele administrative de la Biblioteca Națională a României: nu poate să dea afară oamenii care nu-și fac treaba, nu poate cumpăra cărți direct de la edituri, nu poate găzdui lansări de carte fără a le cere bani scriitorilor sau artiștilor. „Managerul este pus doar să semneze hârtii”, spune Adrian Cioroianu.

Principalele declarații, pe scurt:

Despre învățământul din România: De aproape 30 de ani ne-am vaccinat cu această idee că educația nu te mai ajută. Copiii nu-și mai știu notele între ei, ca nu cumva să fie stresați. Este maniera cea mai clară de a ne autosabota. Sabotăm ideea de competiție și de meritocrație. Înainte, dacă vedeai că un coleg a luat 10, te simțeai puțin dator să îl ajungi din urmă. Acum, parcă ar fi contul din bancă, carnetul de note e secret. Din aparenta grijă față de elevi, s-a ajuns la rezultatul total opus. Elevul e tot mai bombardat, tot mai acoperit cu tot felul de activități conexe, care îi răpesc, în cele din urmă, copilăria.

Despre cei 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bacalureat: Nu e vina elevilor. În cele mai multe cazuri este vina profesorilor.Acești tineri care sunt incapabili să susțină bacalaureatul au fost, totuși, elevii unor profesori. Nu-i întreabă nimeni pe profesori ce se întâmplă? Sunt o generație de eșuați? A venit peste noi o generație de eșuați, care sunt într-atât de modest mobilați încât să nu dea bacalaureatul? Sau este lipsa de motivație a profesorilor care se transformă într-o lipsă de motivare a elevului?

Despre analfabetismul funcțional în rândul elevilor: O bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți. Riscul este decăderea noastră, ca societate. Nu există o rețetă mai directă în a submina o societate decât aceea de a banaliza educația, de a te mulțumi cu generații de oameni mediocru pregătiți. Asta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devin o masă de manevră și o masă de sclavi.

Despre Biblioteca Națională: Ca manager, eu nu pot să dau afară un om care stă și taie frunză la câini. Eu nu pot să cumpăr o carte direct de la editură, pentru că legea îmi cere, ca manager, să fac licitații. Și ajung să plătesc mai mult pe cărți. Dacă cineva vrea să lanseze o carte la Biblioteca Națională, trebuie să închirieze o sală, să plătească. Riscul e ca scriitorii importanți să nu îți vină. Vin autori de care n-ai auzit niciodată. Biblioteca nu rămâne cu un portofoliu consistent.

Despre Arhivele Naționale sub tutela MAI: Ideea arhivelor în grija Internelor, trebuie să o recunoaștem, e din vechiul regim. Arhivele ar trebui să țină de Ministerul Culturii. Arhivele sunt pline de documente care ar trebui să fie la dispoziția cercetătorilor. Sunt convins că ministrul de Interne, dacă se gândește mai bine, își dă seama că simpla păstorire a arhivelor îi aduce mai multe probleme decât beneficii.

Interviul integral AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.