ADOPTAT Se vor RECUPERA banii proveniți din infracțiuni, inclusiv din zone offshore. Predoiu (Justiție): „Era un vid legislativ care ne zădărnicea eforturile…”

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect care consolidează activitatea ANABI, iar instituţia va putea recupera produse ale infracţiunilor aflate inclusiv jurisdicţii offshore. „Acoperim un vid legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, precizând că, în lipsa acestui act normativ, deciziile instanţelor care vizau recuperarea de bunuri rămâneau, de multe ori, doar cu valoare morală. Cătălin Predoiu a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat un Proiect de lege prin care a consolidat cadrul normativ adresat ANABI.

Această agenţie este o instituţie a statului care se ocupă de recuperarea produselor infracţiunilor. Până în prezent ea a recuperat pentru statul român peste 80 de milioane de euro, la un cost de câteva milioane de euro”, a declarat Predoiu.

Potrivit acestuia, proiectul îşi propune să extindă capacitatea Agenţiei de a recupera produse ale agenţiei de a recupera produse ale infracţiunilor aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv jurisdicţii offshore. De asemenea, stabileşte atribuţii legate de faza post-confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanţelor judecătoreşti să poată fi valorificate.

Altfel, deciziile instanţelor judecătoreşti de a confisca produse ale infracţiunilor, fără o identificare a produselor acestor infracţiuni, inclusiv în străinătate, şi fără o confirmare a lor printr-o coperare judiciară rămâne doar o decizie de recuperare cu valoare de ordin moral”, a mai afirmat Predoiu.

Ministrul precizează că, astfel, „acoperim un vid legislativ care zădărnicea eforturile autorităţilor”.

Potrivit lui Predoiu, proiectul, de asemenea, dă posibilitatea ANABI să facă o valorificare anticipată a bunurilor, la cererea sau cu acordul proprietarului. Actul normativ mai dispune distribuirea unor sume şi bunuri confiscate către activităţi de prevenire şi de pregătire a instituţiilor din domeniu, dar şi pentru protejarea victimelor.

Alte măsuri sunt adresate consolidării logistice – Sistemul Naţional de evidenţă a Produselor Infracţiunii, care va fi modernizat, pentru a aduce în acelaşi loc toate bazele de date ale instituţiilor din domeniu. O altă prevedere importantă – capacitatea de administrare a activelor. Creştem capacitatea de a administra bunuri peste 300.000 de euro”, a mai afirmat Predoiu.

Predoiu afirmă că acest proiect ar trebui privit în tandem cu alt act normativ – supus dezbaterii publice – acela care asimilează evadării sustragerea de la ispăşirea pedepsei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.