ADOPTAT: Se înființează Entitatea Centrală de Stocare pentru constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de petrol

Proiectul de Lege privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul vrea constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de petrol. Modificări la autoritatea preocupată cu siguranţa operaţiunilor petroliere offshore din Marea Neagră

Proiectul inițiat de Guvern vine în concordanță cu o Directivă europeană, care stabilește „mecanisme viabile și transparezente bazate pe solidaritatea între statele membre, menținerea unui nivel minim al stocurilor de țiței și/sau produse petroliere, precum și instituirea mijloacelor procedurale necesare pentru remedierea unei eventuale penurii de amploare, la nivelul UE sau a unui stat membru”.

De asemenea, se va înființa Entitatea Centrală de Stocare în România, o „entitate non profit, care ar urma să constituie și să mențină stocuri specifice și stocuri de urgență, în măsura delegării obligației de stocare”.

„Influențele asupra bugetului de stat în 2018, în cazul constituirii Entității Centrale de Stocare din România sub forma unei asociații, cu aport de capital, părți egale ale statului român și operatori economici, în considerarea unei capacități de depozitare de 250.000 t/an, vor fi de 11,5 milioane lei. În cazul în care nu se constituie sub forma unei asociații în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, influențele asupra bugetului de stat începând cu anul 2019 sunt de 23 milioane/an până în anul 2029, având în vedere o capacitate de stocare de 250.000/ t/an. (…) Având în vedere dinamica impredictibilă a pieței petroliere, reiese necesitatea existenței instrumentelor legale necesare ca Statul Român să se poată implica, la un moment dat, în asigurarea stocurilor minime prin intermediul Entității Centrale de Stocare din România, în sensul de a-și asuma o parte din constituirea și menținerea acestora prin intermediul stocurilor specifice”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2017 și a fost înregistrat pe 23 octombrie la Camera Deputaților. La 1 martie a.c., Comisia pentru industrii şi servicii, condusă de deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu, a emis raport favorabil și, în cadrul ședinței, s-au adoptat 19 amendamente. Proiectul a fost adoptat miercuri aproape în unanimitate, cu 259 de voturi pentru, un singur deputat nu și-a exercitat votul.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.