Administratorul și acționarii care au dus o societate în faliment vor avea INTERZIS să deschidă o altă societate?

Una dintre cele mai la îndemână metode de evaziune fiscală este intrarea în insolvență. Mulți se folosesc de această metodă pentru a scăpa din belele financiare. Din acest motiv, un parlamentar de la PSD, Neculai Iftimie, și doi de la ALDE, Florică Ică Calotă și Toma-Florin Petcu, au venit cu o inițiativă legislativă pentru completarea Legii societăților nr. 31/1990. Concret, cei trei aleși vor ca administratorul și acționarii care au adus o societate în insolvență sau în faliment să li se interzică să deschidă o altă societate pană la finalizarea procedurilor prevăzută în legislația în vigoare.

„Vremurile de cumpănă în existența unei societăți confruntate cu o insuficiență a lichidităților trebuie să influențeze concepția pe care administratorii/acționarii și-o fac despre interesul social și criteriile la care trebuie să se raporteze atunci când adoptă o decizie în interesul afacerii, și nu în dezinteresul afacerii, acționând cu rea-credință în interes propriu. Deși au trecut mulți ani de la adoptarea normelor care reglementează răspunderea membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului în stare de insolvență, acestea sunt departe de a fi fără reproș, practica judiciară în materie fiind neunitară. În consecință, o „primenire“ a cadrului legislativ se impunea, dar intervențiile au fost timide, neavând efectul scontat. Intenția legiuitorului a minimalizat șansele unei protecții eficiente a participanților la raporturile comerciale implicate în funcționarea societăților comerciale, afectând în mare măsură foarte multe societăți comerciale care au avut raporturi comerciale și societăți care, prin rea-credință, au ajuns în insolvență sau faliment în interesul propriu al administratorilor și acționarilor. În mod inevitabil, este necesară o reglementare prin care să prevedem unele constrângeri, pentru a elimina abuzurile săvârșite de administratori/acționari ai societăților aduse forțat în insolvență sau faliment“, spun cei trei parlamentari în expunerea de motive.

Cu toate că a fost inițiat de parlamentari ai puterii, proiectul a fost respins, inițial, la Senat. În prezent, inițiativa se află la Camera Deputaților, care este for decizional. După cum era de așteptat, Guvernul a trimis la Parlament un raport în care precizează că nu susține această inițiativă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *