Administrațiile publice se pregătesc pentru Centenar. Parlamentul vrea Autostrada Unirii și… reîntregirea familiilor de români

Trei proiecte de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților care stabilesc măsuri pentru Centenarul Marii Uniri. Fie că vorbim de administrațiile publice centrale, Autostrada Unirii sau reîntregirea familiilor de români cu ocazia Centenarului, Parlamentul dă impresia, cel puțin, că se mobilizează pentru cea mai mare sărbătoare națională din ultimii ani.

CITEȘTE ȘI:

Cum se pregătește România de Centenarul Marii Uniri de la 1918

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României este inițiat de Guvern și are ca obiectiv „coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României și a Primului Război Mondial”. Potrivit proiectului, pentru realizarea coordonării la nivel național, se constituie Comitetul interministerial pentru Centenar, condus de primul ministru, în calitate de președinte și de ministrul Culturii, în calitate de vicepreședinte. Acest comitet se întrunește lunar sau ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui, iar Ministerul Finanțelor Publice va introduce modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat.

Proiectul inițiat de Guvern a fost adoptat de Senat pe 24 octombrie a.c., a ajuns la Camera Deputaților șase zile mai târziu și a primit aviz favorabil de la comisiile pentru buget, finanţe şi bănci (8 noiembrie) și pentru muncă şi protecţie socială (13 noiembrie), urmând să primească aviz și de la comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

CITEȘTE ȘI:

Începe marșul LUPTĂ PENTRU BASARABIA! INEDIT: Militanții vor sta ÎN STRADĂ! „Este inadmisibil să vorbești despre centenar, România 100 și să nu spui măcar o dată Basarabia! E prima provincie care s-a Unit cu România!”

Autostrada care scoate Moldova din sărăcie, care nu există și pentru care s-au aruncat pe geam zeci de milioane de euro

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş Autostrada Unirii este susținut de 69 de deputați și senatori, din toate partidele politice (printre care și deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu) și arată faptul că „anul acesta s-au împlinit zece ani de când ieșenilor și locuitorilor din regiunea nord-est li se tot promite construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș” și, prin urmare, este un bun prilej ca „o dată cu aniversarea Centenarului Marii Uniri, autostrada Iași – Târgu Mureș să se numească Autostrada Unirii”.

„Moldova a rămas o regiune subdezvoltată a României, cu un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 40% mai mic decât media națională, Autostrada Iași- Târgu Mureș își justifică fără nici un dubiu necesitatea și oportunitatea. Lipsa unui tronson de drum, care să conecteze regiunea de nord-est de vestul țării a condus la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor. În timp, discrepanța va deveni din ce în ce mai mare, iar acest lucru se traduce prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare. Necesitatea acestei autostrăzi este argumentată și în Strategia de dezvoltare teritorială a României, document adoptat în octombrie 2016 de Guvernul României. (…) La acest moment, master planul de transport general al României prevede ca termen de demarare a studiului de fezabilitate perioada 2021 – 2022. Singurul tronson pentru care s-a decis scoaterea la licitație a studiului de fezabilitate a fost Târgu Neamț – Iași – Pașcani. Însă, nimic nu s-a concretizat până la acest moment. Autostrada care poate scoate Moldova din sărăcie are un istoric impresionant: peste zece ani de studii de prefezabilitate și fezabilitate care au costat zeci de milioane de euro dar care astăzi nu valorează nimic. (…) În ansamblu, proiectul autostrăzii Iași – Târgu Mureș reprezintă un pilon important și în ceea ce privește politica României față de Republica Moldova. Astăzi, cuantificăm zece ani de studii și zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Acțiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie și direcție”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor. Astfel, se dorește aprobarea obiectivului de investiții și concretizarea proiectului în cel mai scurt timp posibil.

Proiectul de lege a fost înaintat la Senat pe 15 mai a.c., for care l-a adoptat pe 4 decembrie și, în prezent, se află la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră la 14 decembrie, iar raportul comisiei pentru transporturi trebuie să fie emis pe 21 decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Legea Centenarului Marii Uniri i-a dezbinat pe parlamentari. „Urmașii comuniștilor lovesc din nou în istoria statului unitar român!”

PNL vrea ca Ministerul Transporturilor să pună la dispoziție trenuri gratuite pentru românii din diaspora

Proiectul de lege pentru susţinerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului Marii Uniri este inițiat de deputatul PNL Florin Roman, căruia i s-au alăturat 25 de deputați liberali și se referă la cei aproximativ patru milioane de români care lucrează peste hotare, cei mai mulți plecați fără familiile lor și, astfel, se dorește reunirea acestor familii cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

„În cazurile fericite, o parte din aceștia ajung de cel mult două ori pe an să își revadă soțiile și copiii sau celelalte rude și prieteni. (…) Pentru aceasta, statul român va oferi, în 2018, în perioada cuprinsă între 26 noiembrie și 9 decembrie, un transport gratuit, dus-întors, pe calea ferată în România. Costurile deplasărilor vor fi acoperite din bugetul Ministerului Transporturilor. Este datoria statului român să asigure posibilitatea celor care își doresc, dar care nu au resursele financiare. Este modul prin care patria mamă arată că, în momentele cu o încărcătură istorică deosebită, nu și-a uitat fiii”, susține Florin Roman.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 4 decembrie și, în prezent, se află la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră la 14 decembrie, iar raportul comisiei pentru transporturi trebuie să fie emis pe 21 decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Începe marșul LUPTĂ PENTRU BASARABIA! INEDIT: Militanții vor sta ÎN STRADĂ! „Este inadmisibil să vorbești despre centenar, România 100 și să nu spui măcar o dată Basarabia! E prima provincie care s-a Unit cu România!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *