Administrația locală, subiect sensibil? Opoziția, scindată în Parlament, pe legea privind modificarea funcționării Curții de Conturi

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a reprezentat, miercuri, un nou motiv de dezbateri aprinse în Parlament. Numai că, de data aceasta, opoziția s-a arătat scindată, USR și PNL nefiind în stare să ajungă la un numitor comun.

Dacă USR atacă orice tentativă de modificare a legislației din partea majorității parlamentare, PNL este resemnată în a critica fiecare frază și în plenul Camerei Deputaților s-a demonstrat din nou această abordare.

Propunerea legislativă a fost inițiată de 30 de deputați și senatori de la PSD și PNL și se concentrează pe faptul că Curtea de Conturi trebuie doar să constate neregulile, nicidecum să recomande sau să impună autorităților locale anumite directive.

„Având în vedere volumul mare de resurse financiare cheltuite și, după caz, constituite prin intermediul contractelor de achiziție publică, concesiune și parteneriat public-privat, au fost introduse reglementări privind raportul între controlul exercitat de Curtea de Conturi și controlul exercitat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice în legătură cu încheierea și implementarea respectivelor contracte”, se mai arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Suprapunerea și mutarea unor prerogative ale Curții de Conturi l-au iritat pe deputatul USR, Claudiu Năsui, care, după votul final, a luat cuvântul și a fost nevoie ca președintele de ședință, Florin Iordache, să îi închidă microfonul în mai multe rânduri.

„Am mai văzut filmul acesta, chiar astăzi. Un proiect de lege penibil, introdus de PNL, de modificare a unor prevederi, a fost masiv transformat de către amendamentele dumneavoastră! Vineri am primit o serie lungă de amendamente, luni, în biroul permanent, a fost pus pe ordinea de zi, marți – ieri, în ședința de comisie… de ce? Vă doriți controlul asupra acestei instituții! Deși, aveți președinția, vă dați seama că plenul încă controlează foarte mult de acolo și vă doriți să mutați cât mai multe prerogative de la plenul acestei instituții către președintele pe care îl controlați! (…) Ciuntiți una din instituțiile fundamentale ale statului român și într-un mod neconstituțional! Puneți ANAP deasupra Curții de Conturi! O instituție care e subordonată Guvernului va avea un punct de vedere care devine obligatoriu pentru Curtea de Conturi! Luați independența inspectorilor, a auditorilor externi! De ce ați vrea să faceți lucrul acesta? (…) Dacă ne uităm la banul public, principala sursă de corupție din țara aceasta, acolo s-au fondat mafii întregi de partide! Oportunitatea este un lucru important, sunt site-uri făcute pe 52 milioane de euro”, a spus Claudiu Năsui.

CITEȘTE ȘI:

Stelian Ion, prins în scandal la votul pe legea măsurilor alternative de executare a detenției. „Politica USR este una de evul mediu!” Opoziția: „Pușcăriașul va executa pedeapsa acasă, în piscină”

De partea cealaltă, liberalii au reacționat prin deputatul Florin Roman. Acesta a avut de-a lungul timpului mai multe poziționări în favoarea primarilor și a consilierilor locali și județeni și și-a motivat discursul și cu acest prilej.

„Am votat acest proiect de lege, pentru că el a plecat de la o realitate: când domnul Zamfir, împreună cu niște colegi, a inițiat acest proiect, discuțiile au plecat de la o întâlnire cu aleșii locali. S-a ajuns la ora actuală ca cei de la Curtea de Conturi să comită abuzuri, să vină să stabilească oportunitatea, atunci întrebăm: la ce mai avem nevoie de consilii locale, județene, aleși locali? Îmi parte foarte rău că ducem această luptă doar într-o parte! Regret că atacul la adresa aleșilor locali… am ajuns să ne uităm la acești oameni ca la infractori, deși ei sunt legitimați! Nu este normal să vină o Curte de Conturi să îmi stabilească oportunitatea. Da, legalitatea la sânge, dar niciodată oportunitatea!”, a spus Florin Roman.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost depusă pe 8 noiembrie 2017 la Camera Deputaților și, pe 28 martie a.c., a primit aviz favorabil de la Guvern, cu o serie de amendamente. Miercuri, a fost adoptată cu 224 de voturi pentru, 27 împotrivă și 13 abțineri. Senatul este forul decizional în acest caz.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*