Spread the love

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. (ACN) anunță că, miercuri, în cadrul proiectul Danube Stream, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii companiei şi autorităţile responsabile cu protecţia mediului de pe raza judeţului Constanţa, dar şi cu reprezentanţii primăriilor din teritoriu.

Potrivit ACN, la nivel naţional, fiecare partener din cadrul proiectului discută cu autorităţile responsabile de ariile protejate, protecţia mediului şi a calităţii apei din zona aflată în administrare şi împreună cu acestea încearcă să identifice: barierele existente între cele două sectoare (navigaţie şi protecţia mediului), dar şi intensificarea cooperării pentru înlăturarea acestor bariere.

În cadrul întâlnirii de astăzi, discuţiile s-au axat pe propuneri de măsuri pentru eliminarea depunerilor ilegale a deşeurilor pe malurile canalelor navigabile, identificarea poluatorilor şi impunerea unor obligaţii a constructorilor încă din faza de obţinere a autorizaţiilor de construire acordate de primării, de prevenire a depunerilor ilegale de deşeuri în zona de siguranţă a A.C.N., respectiv a unităţilor administrativ teritoriale. De asemenea, s-a discutat despre obligaţia navigatorilor de a completa la intrarea în ecluză declaraţia de stare tehnică a navelor pentru preîntâmpinarea poluării apei cu hidrocarburi (apa din santină).

CITEȘTE ȘI:

30 de ani de exploatare a canalului Poarta Albă – Midia Năvodari. Vise mari pentru Georgescu: „Avem obligația să construim Canalul București – Dunăre!”

ACN amintește că proiectul Danube Stream a fost aprobat în cadrul primului apel de proiecte al Danube Transnational Programme 2014-2020 şi reprezintă o continuare a succesului colaborării dintre administraţiile de cale navigabilă de-a lungul Dunării, aşa cum au fost ele realizate în cadrul proiectelor NEWADA şi NEWADA duo.

Rezultatul final al acestora este Danube Fisportal (www.danubeportal.com), o platforma web din care utilizatorii de cale navigabilă pot să îşi ia principalele informaţii necesare desfăşurării activităţii lor. Pentru a facilita accesul navigatorilor la portal, au fost realizate 10 puncte de acces de-a lungul Dunării (hotspot).

Potrivit ACN, printre acţiunile ce vor fi întreprinse pe perioada implementării proiectului Danube Stream se numără: upgradarea Danube Fisportal cu o nouă versiune a hărţii electronice de navigaţie,  realizarea unei aplicaţii software pentru evidenţa gradului de ocupare al danelor și canalelor navigabile de-a lungul Dunării, actualizarea catalogului RIS index, a acordurilor de colaborare între administraţiile de cale navigabilă, intensificarea colaborării dintre acestea şi autorităţile responsabile cu protecția mediului, precum şi organizarea de seminarii naţionale. Colaborarea presupune implicarea a 9 parteneri din 7 ţări riverane Dunării.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *