Administrația Biden menține relația TENSIONATĂ cu China

Statele Unite se află într-o concurenţă serioasă cu China, iar preşedintele Joe Biden doreşte să abordeze relaţiile cu Beijingul „cu răbdare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de Reuters.

Începem cu o abordare de răbdare în ceea ce priveşte relaţia noastră cu China”, a spus Psaki la briefingul de presă susţinut la Casa Albă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, acest lucru înseamnă că Washingtonul se va consulta cu aliaţii săi:

Vom avea consultări cu democraţii şi cu republicanii şi vom permite să aibă loc un proces de revizuire şi de evaluare, între agenţii, referitor la modalitatea în care trebuie să decurgă în continuare relaţia cu China”, a mai spus Psaki.

Portavionul USS Theodore Roosevelt trimis în Marea Chinei pentru apărarea navigației libere

La o săptămână de la ceremonia de învestire a preşedintelui Joe Biden, noul executiv american a trimis deja mai multe avertismente Beijingului cu privire la expansionismul său în Marea Chinei, transmite joi AFP preluat de agerpres. Preşedintele Joe Biden a reamintit miercuri, în dialogul cu prim-ministrul japonez Yoshihide Suga, „angajamentul neclintit’ al Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv arhipelagul nelocuit Senkaku, denumit Diaoyu în limba chineză şi revendicat de Beijing. Un angajament reafirmat sâmbătă de şeful Pentagonului Lloyd Austin, care a declarat că Statele Unite continuă să se opună oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est”, potrivit Pentagonului.

Aceste mesaje indică faptul că noul executiv american nu intenţionează să întrerupă poziţia fermă faţă de China afişată de Statele Unite în timpul administraţiei Donald Trump. Washingtonul respinge de mult timp revendicarea de către Beijing a aproape tuturor insuliţelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud în defavoarea ţărilor riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei), dar fostul secretar de stat Mike Pompeo a crescut presiunea asupra Chinei în luna iulie, când a declarat că aceste revendicări sunt ‘complet ilegale’.

Un alt semnal clar adresat Chinei au fost numeroasele convorbiri telefonice ale şefului Pentagonului cu aliaţii asiatici ai SUA după preluarea funcţiei vineri. Lloyd Austin a cerut ministrului australian al apărării, Linda Reynolds, să reafirme importanţa păstrării Pacificului „liber şi deschis, pe baza legilor şi a normelor internaţionale existente, într-o regiune lipsită de comportamente rău intenţionate”. Şeful Pentagonului a discutat, de asemenea, cu omologul său sud-coreean, Suh Wook, pentru a reafirma „importanţa unei cooperări strânse între cele două ţări şi o ordine internaţională bazată pe reglementări”, o aluzie la revendicările teritoriale ale Beijingului. Austin l-a sunat miercuri pe ministrul indian al apărării Rajnath Singh, un alt semn al continuităţii strategiei americane de a-şi consolida legăturile cu ţările ale căror relaţii cu Beijingul sunt cele mai tensionate, în încercarea de a controla expansionismul chinez.

Relaţiile dintre China şi India sunt afectate după conflictul de la frontieră din luna mai, în regiunea himalayană din Ladakh, în care au murit cel puţin 20 de persoane. Austin „a remarcat progresele importante realizate în relaţiile dintre Statele Unite şi India şi s-a angajat să coopereze cu ministrul (indian) al apărării pentru a continua aceste progrese”, a spus purtătorul de cuvânt al oficialului american, John Kirby.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a reafirmat că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne unul „solid”, un alt avertisment adresat Beijingului, care consideră insula o provincie chineză şi ameninţă să o ia înapoi cu forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau a unei intervenţii străine. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a denunţat „încercările de intimidare” ale Beijingului, mai multe avioane chineze pătrunzând în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului. În acelaşi timp, portavionul american USS Theodore Roosevelt a început o misiune pe care numit-o „libertate de navigaţie” în Marea Chinei de Sud, prima misiune după sosirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden. Aceste patrule ale navelor de război americane în zonele disputate irită, de obicei, Beijingul. Este de aşteptat ca Lloyd Austin, care a făcut din combaterea pandemiei de COVID-19 prioritatea numărul unu a Pentagonului, să îşi limiteze călătoriile în străinătate în următoarele luni. Însă prima sa călătorie va fi probabil în Asia.

Biden: „Îmi mențin deschise toate opțiunile în ceea ce privește situația din Rusia

Preşedintele Joe Biden va menţine deschise toate opţiunile în privinţa reacţiei la reţinerea opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi de către Rusia, a declarat, luni, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, transmite Reuters. Poliţia rusă a reţinut peste 3.700 de oameni şi a recurs la forţă, sâmbătă, pentru a risipi zecile de mii de demonstranţi care au ignorat frigul extrem şi avertismentele autorităţilor pentru a cere eliberarea din închisoare a lui Navalnîi. Acesta a fost reţinut pentru 30 de zile pentru încălcarea termenilor unei condamnări cu suspendare, dar neagă acuzaţiile care i se aduc.

Administraţia Biden i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin ca Navalnîi să fie eliberat imediat, ca şi protestatarii reţinuţi la demonstraţii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.