Adio, stânga unită! PSD NU va face alianță cu PRO România, la alegerile parlamentare

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce a decis să nu facă nici o alianță pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Am luat hotărârea fiind ultima zi în care pot fi înscrise acorduri de alianțe politice și am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri. Foarte mult a contat că la alegerile locale nu am avut nicio alianță”, a spus Ciolacu.

Afirmația președintelui PSD vine ca urmare a unor negocieri între social-democrați și PRO România în perspectiva unei alianțe electorale. Tot marți, Ciolacu a anunțat că i-a întins însă o mână de ajutor președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Ciolacu susține că i-a făcut oferta liderului ALDE de a candida pe listele PSD la următoarele alegeri parlamentare, dar acesta a refuzat.

„Am discutat cu domnul Tăriceanu, eu nu fac politica sau mai exact nu o să fac greșelile pe care le-au făcut alți lideri PSD. Prefer să discut instituțional cu președintele partidului, nu să iau parlamentari la bucată, așa cum face domnul Orban. Am avut cu domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu, i-am făcut propunerea să vină pe listele PSD. Dânsul a respins o astfel de variantă și respect total decizia domniei sale”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Decizia cu privire la alianţele pe care PSD le va face la alegerile parlamentare a fost luată în ședința Consiliului Politic Național.

„Există partidele cu care am avut și în trecut alianțe, fie că vorbim de ALDE, ori de alianțe punctuale în Parlament cu Pro România sau PP-USL. Sunt discuții pe care e normal să le avem în aceste zile, astfel încât luni să avem un tablou complet și să știm în ce stadiu suntem”, a declarat Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă susținută la finalul Consiliului Politic Național.

Majoritatea liderilor PSD au respins o astfel de alianță cu partidul condus de Victor Ponta, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale.

„Victor Ponta ridică pretenții prea mari pentru un partid de 8% și lucrul acesta i-a scandalizat pe mulți din PSD care se declară vehement împotriva unei alianțe cu PRO România la alegerile parlamentare. Marcel Ciolacu va avea mari probleme din cauza asta”, susțin surse politice.

Dacă PSD va merge în alianţă cu Pro România, ALDE şi PPU-SL, procentele aduse de aceste partide nu se traduc în raport direct de unu la unu cu numărul de mandate. Astfel, PSD poate obţine un scor mai mare decât ar obţine individual, dar mai puţine mandate. De cealaltă parte, pentru Pro România, ALDE sau PPU-SL această alianţă ar îndepărta grija pragului electoral. Pro România depăşeşte în toate sondajele pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PPU-SL nu a mai candidat la alegeri naţionale. O idee avansată de Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național, a fost ca PSD să le ceară celor de la PPU-SL, care ar vrea alianță cu PSD la parlamentare, ca Neculai Onțanu și Cristian Popescu Piedone să facă non-combat în sectoarele 2 și 5, pentru a ajuta candidații PSD să câștige cele două primării.

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a spus miercuri, într-o conferință de presă comună cu vicepreședintele PSD Radu Moldovan, că dacă cele două partide nu vor face o alianţă pentru alegerile parlamentare, rezultatul va fi că „o să pierdem separat”.

„Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al celor care gândesc strategic, ar trebui să ne unim eforturile şi să ne luptăm cu PNL. Nu ni le unim? Probabil că o să pierdem separat. Eu cred că, aşa cum cred că la Bistriţa va câştiga, va fi pe primul loc alianţa pe care am făcut-o, probabil că şi la nivel naţional s-ar întâmpla la fel la parlamentare. (…) Ar avea sens să construieşti o opoziţie care să fie, de fapt, o alternativă. Altfel, o să ia PSD un scor, o să ia Pro România un scor, alţii probabil nu o să intre în Parlament şi o să ne uităm patru ani de zile cum ne-am uitat în 1997-2000 la Convenţia Democratică – şi nu cred că este exemplul pe care ar trebui să îl repetăm”, a spus Ponta. Totodată, vicepreședintele PRO România, Adrian Țuțuianu, a declarat joi legat de o eventuală alianță electorală cu PSD pentru alegerile parlamentare, că social-democrații încearcă de fapt „să distrugă” PRO România.

Potrivit legislaţiei în vigoare, constituirea alianţelor trebuie depuse în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie. Practic, partidele mai au termen până astăzi pentru a-şi decide politica de alianţe, iar apoi se va merge separat. Liberalii au anunțat deja că nu vor face nici o alianță în acest sens.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *