ADIO, miniaturi în Parcul Tăbăcărie! Primăria a pierdut DEFINITIV și la Curtea de Apel

Intenția Primăriei Constanța de a amenaja în parcul Tăbăcărie un parc de miniaturi s-a dus pe… apa sâmbetei. Cele două hotărâri ale Consiliului Local privind aprobarea plăţii contribuţiei care îi revine municipiului din costurile eligibile aferente proiectului „Joint Romanian -Bulgarian Cultural and Historical heritage Miniature Park”, respectiv aprobarea indicatorilor tehnico- economici aferenţi obiectivului în faza documentaţie tehnico-economică au fost anulate, luni, de Curtea de Apel Constanța, pronunțarea fiind definitivă.

În bătălia finală, reprezentanții Asociației Constanța Altfel au arătat că cele două hotărâri au fost adoptate în lipsa avizului Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura, a cărei opinie/al cărui aviz este obligatoriu potrivit legii, față de obiectivul urmărit și pașii presupuși de atingerea acestuia. Totodată, reprezentanții USR Constanța, prin cererea depusă la instanță, au arătat ca Primăria Constanța a procedat, pe de o parte, la diminuarea suprafaței verzi a parcului, demers interzis în mod expres de lege, iar pe de altă parte, a fost încalcată obligația de adoptare a unei documentații de urbanism care să studieze întreaga suprafață a Parcului Tăbăcărie.

„De un an jumătate ne luptăm în instanță pentru anularea uneia dintre cele mai mari înșelătorii vreodată aprobate de Consiliul Local și veșnicul inițiator, Decebal Făgădău, mai bine cunoscut drept Bulă! Vorbim despre proiectul Miniature Park din Parcul Tăbăcăriei, astăzi anulat definitiv de instanțe! Pe înțelesul tuturor, proiectul s-ar fi concretizat în împrejmuirea a 2 ha din parc și îngrădirea accesului constănțenilor într-un interval orar agreat de Bulă. Deși legea spune că accesul în parcurile public este liber și neîngrădit. Știți cât din fondurile atrase ar fi fost cheltuite de administrația Bulă pe căsuța de bilete din lemn și echiparea ei? Aproape 160.000 euro. Știți ce fundație ar fi avut o căsuță mică-mică? 90 cm. Cât un bloc! Miniature Park putea fi realizat pe orice pârloagă din Constanța, pe orice spațiu viran, care ar fi devenit astfel un parc de vis, de care să beneficiem cu toții. Pe 30.06.2019, cei 5 000 0000 lei alocați proiectului, nerambursabili, se vor pierde!”, au precizat, luni, reprezentanții Asociației Constanța Altfel.

Proiectul „JOINT ROMANIAN – BULGARIAN CULTURAL AND HISTORICAL HERITAGE – MINIATURE PARK” a fost gândit pentru accesarea de fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, în parteneriat cu autoritățile din Bulgaria, în valoare de un milion de euro și presupunea modernizarea unei bucăți din Parcul Tăbăcărie prin „crearea unui parc de miniaturi menit să ofere deopotrivă părții române și bulgare o platformă concretă de dialog, cooperare și inițiativă în domeniul turismului”. Concret, partea română ar fi trebuit să amenajeze în Parcul Tăbăcărie, în afară de alei și spațiul verde, o serie de simboluri ale județului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *