ADIO, Guvernul Ciucă: L-a REFUZAT și USR! Cioloș: „Credeam că au o soluție mai bună…”

Președintele USR, Dacian Cioloș, arată că ei nu vor susține un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, dar au pus un set de patru condiții pentru refacerea coaliției de guvernare.

Din punctul nostru de vedere, soluția este un Guvern majoritar fie cu USR, fie cu PSD. PNL-ul trebuie să aleagă ceea ce doresc să facă. Domnului Ciucă i-am spus că astfel de discuții trebuie să pornească de la măsuri clare de reforme, un cadru general pentru bugetul în anul 2022 ca să nu mai stăm ulterior în Guvern să discutăm cum se împart banii. Al treilea element ar fi fost un mecanism clar de luare a deciziilor în coaliție și al patrulea element ar fi un pachet legislativ pentru pregătirea PNRR. Mandatul domnului Ciucă este cel de a susține un guvern minoritar, i-am spus că USR nu poate susține un astfel de guvern. Știu că PNL are negocieri cu PSD și cred că vor continua acele negocieri. Domnul Ciucă ne-a spus că va transmite acest mesaj conducerii PNL, dar mandatul său actual este pentru un guvern minoritar.”, a spus Dacian Cioloș.

Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că nu înțelege atacurile președintelui României Klaus Iohannis la adresa partidului pe care îl reprezintă. Săptămâna trecută Klaus Iohannis i-a numit indirect pe cei din USR drept „crizatori”.

PNRR-ul l-am lucrat împrenă și știm ce avem. Avem o idee pe buget și pe 2022. Asta înseamnă să existe un mandat din partea PNL că își dorește reluarea negocierilor. PNL să aleagă acum sau să continue cu PSD. Noi nu forțăm. Eu doar i-am spus domnului Ciucă. Dacă precizăm mai clar lucrurile și modul în care șă luăm decizile eu sper ca lucrurule să funcționeze. Dar evident că nu avem garanții altceva decât ce putem pune într-un protocol. Noi căutăm soluții. Ce-și dorește sau nu președintele cred că trebuie să-l întrebați pe el. Domnul președinte ne-a spus că soluțiile trebuie găsite între partide. Am văzut că e preocpupat să atace USR ori de câte ori are ocazia. Care sunt subtilitățile, domnia sa știe”, a spus Dacian Cioloș.

Liderul USR Dacian Cioloș spune că PNL a dat dovadă de iresponsabilitate prin desemnarea lui Nicolae Ciucă ca premier cu mandatul de a forma un guvern minoritar, care ar urma să aibă nevoie de negocieri dure pentru a trece orice proiect.

Câtă vreme PNL nu a acceptat propunerea noastră, eu a crezut că au o soluție mai bună, dar văd că suntem la loc comanda. Ei ne acuzau că prelungim criza. Văd că acum e vorba de o soluție prin discuții cu PSD, însă asta nu rezolvă criza. Ideea e că peste câteva luni vom fi iar aici, dacă avem un guvern” , a decarat Cioloș.

Dacian Cioloș a declarat luni, după întâlnirea cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, că poziția USR este „clară de la început”. „Noi vrem o soluție de durată, nu să rezolvăm problema lui Florin Cîțu”, a spus Cioloș, care nu susține ideea unui guvern minoritar.

Nu s-a schimbat nimic. Poziția noastră este una clară de la început. Noi suntem previzibili și consecvenți. Noi vrem o soluție de durată, nu să rezolvăm problema lui Florin Cîțu. (…) Noi am mers cu un guvern minoritar pentru că la acel moment PNL nu a dorit să negocieze o majoritate în Parlament, dar eu am spus și acum câteva săptămâni, ceea ce spun și acum, că din punctul nostru de vedere soluția este refacerea unei majorități în Parlament”, a spus Cioloș.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat luni, după întâlnirea cu Dacian Cioloș, că USR nu susține un guvern minoritar și cere refacerea coaliției.

Un răspuns cât se poate de tranşant. USR nu susţine un Guvern minoritar, există o singură soluţie, refacerea coaliţiei. Neavând un mandat în acest sens, nu am putut da un răspuns. Voi merge la partid şi vom lua decizia. Am terminat acum negocierile cu USR, în funcţie de ce se va decide în partid, vom vedea dacă mai continuăm. Situaţia e foarte dificilă. Discuţiile au plecat de la recunoaşterea situaţiei grave prin care trece ţara. Am solicitat ca fiecare dintre noi să luăm decizia corectă pentru ţară”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul întâlnirii cu Dacian Cioloş.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a explicat că mandatul primit de la PNL este să găsească sprijin pentru un guvern minoritar PNL-UDMR. În aceste condiții, Ciucă nu poate accepta o intrare a PSD sau USR la guvernare, ceea ce va îngreuna serios orice negociere.

Aici suntem în Parlamentul României și aici se poate discuta, se pot găsi soluții. Nu suntem în situația de a spune „Nu vrem să facem”. Am discutat cu domnul Marcel Ciolacu la telefon, a rămas să analizăm cele 10 măsuri prioritare ale lor și să finalizăm programul nostru de guvernare. Am terminat programul de guvernare, iar acum vom discuta cu cei de la USR. Suntem dispuși să discutăm cu oricine putem realiza un Guvern. Mandatul la nivelul partidului este acesta: să căutăm susținere pentru un guvern minoritar. Eu caut soluții pentru a trece guvernul în Parlament. Avem 10 zile, am consumat o treime din timp. Finalizăm această etapă și apoi vom face o analiză.”, a spus Nicolae Ciucă.

Refacerea coaliției PNL-USR-UDMR pare o perspectivă foarte îndepărtată, declară vicepreședintele Uniunii Salvați România, Ionuț Moșteanu. El spune în contextul întâlnirii de luni dintre premierul desemnat, Nicolae Ciucă și liderul USR, Dacian Cioloș, că partidul său nu va vota un Guvern minoritar.

Ionuț Moșteanu afirmă la RFI că USR nu va vota un Guvern minoritar: „Înțeleg că va veni astăzi să prezinte programul de guvernare, ca și cum un program de guvernare, niște gânduri bune așternute pe hârtie ar fi vreo garanție. Nu, garanția sunt bunele intenții și profesionalismul oamenilor care pun în aplicare un astfel de plan de guvernare și bineînțeles majoritatea din spatele Guvernului (…). USR nu va vota un Guvern minoritar. Acum nu avem nevoie de un Guvern minoritar. Acum două săptămâni, când Dacian Cioloș era premier desemnat, prima noastră opțiune a fost refacerea coaliției, partenerii ne-au respins”.

Întrebat în ce condiții ar accepta USR refacerea coaliției cu PNL și UDMR, vicepreședintele formațiunii a răspuns: „În momentul ăsta, opțiunea PNL e foarte clară, spusă clar și răspicat prin gura președintelui PNL, prin gura președintelui Klaus Iohannis, care a găsit în USR sursa tuturor problemelor României și foarte straniu pentru milioane de oameni, a găsit în PSD sursa pentru rezolvarea celorlalte probleme (…). Pentru refacerea coaliției trebuie să-și schimbe deciziile statutare, să anunțe asta public, să vorbească cu președintele Klaus Iohannis să spună că da, s-a înșelat cu PSD-ul, totuși, crizatorii nu-s așa de răi și atunci, da, putem să ne așezăm la masă, poate să vedem la un moment dat cum refacem coaliția asta, dar în momentul ăsta pare o perspectivă foarte îndepărtată, cu foarte mulți de dacă pe parcurs”.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și președintele USR, Dacian Cioloș, se vor întâlni luni la ora 12.00 la Parlament. Discuțiile vor fi despre programul de guvernare realizat de PNL și UDMR. Întrevederea a fost cerută vineri de premierul desemnat și a fost reconfirmată duminică. În cadrul întâlnirii de luni va fi prezentat programul de guvernare realizat de PNL și UDMR.

Nicolae Ciucă a fost desemnat de președintele României, Klaus Iohannis, să formeze un nou guvern. Nominalizarea a fost făcută după ce Dacian Cioloș, precedentul premier desemnat, nu a reușit să obțină voturile necesare învestiturii în Parlament.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *