Adio, corvete? MApN încă așteaptă concluzia Parchetului Militar. Chițac: „Este un miracol că unele nave militare încă mai plutesc, sfidează legea lui Arhimede!”

România alocă 2% din PIB pentru Apărare, așa cum cere NATO, însă toate programele noastre de înzestrare s-au blocat. Procesul de achiziție de corvete a fost oprit după o lungă perioadă de amânări în contextul suspiciunilor privind favorizarea uneia dintre cele trei mari companii care au participat la licitație. Candidații pentru contract erau francezii de la Naval Group, asociați cu Șantierul Naval Constanța (SNC) care au depus cea mai bună ofertă, italienii de la Fincantieri, cât și olandezii de la Damen, văzuți într-o perioadă drept cei pe care președintele PSD, Liviu Dragnea, îi vrea câștigători.

CITEȘTE ȘI:

SNC a inițiat o acțiune în instanță de anulare a licitației, primul termen având loc pe 16 ianuarie, iar MApN a suspendat pe 12 ianuarie procedura de achiziție, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Între timp, SNC a depus o cerere de renunțare la judecată și povestea.. a rămas în aer!

CITEȘTE ȘI:

Forțele Navale nu se ocupă cu… nave. MApN vrea să aștepte!

În toată această harababură, TOMIS NEWS s-a adresat Forțelor Navale și Romtehnica (organizatorul de licitație). Pe 15 ianuarie, Forțele Navale ne-au precizat că nu se ocupă cu… nave militare.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a analizat întrebările și consideră că aceastea nu sunt de competența noastră”, au precizat reprezentanții Forțelor Navale, pentru TOMIS NEWS.

Astfel, pasați la Romtehnica, reprezentanții acesteia ne-au precizat tot pe 15 ianuarie că vom fi lămuriți prin intermediul structurilor abilitate. După două zile, pe 17 ianuarie, Romtehnica a revenit:

„Având în vedere actul de sesizare adresat Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, menționăm că informațiile transmise organelor de urmărire penală sunt „informații nedestinate publicității”. Precizăm că până la clarificarea tuturor aspectelor semnalate organelor de urmărire penală, nu va fi luată nicio decizie cu privire la procedura de achiziție privind programul esențial de înzestrare „Corvetă multifuncţională” pentru dotarea Armatei”, au precizat reprezentanții Romtehnica, pentru TOMIS NEWS.

„Este un miracol că unele nave încă mai plutesc!”

Astfel, deși programul de înzestrare este esențial, este pus în așteptare! Cât timp așteptăm, situația geostrategică și geopolitică din zonă nu este deloc încurajatoare, ca să nu mai vorbim de obligațiile ca stat NATO, pe care nu le îndeplinim. Mai rău, actuala dotare este cel puțin precară, așa cum ne-a confirmat președintele delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul constănțean, Vergil Chițac, fost rector al Academiei Navale.

„Deocamdată, problema este dată la Parchetul Militar, eu cred că ăia o să îngroape povestea ușor-ușor. Nu există un termen la care Parchetul Militar să răspundă și, până atunci, nu știu dacă se va mai lua o decizie. S-au depus plicurile, până atunci nu a fost nimic deosebit, apoi a apărut chestia că au apărut probleme legate de siguranța națională și au înaintat dosar la Parchetul Militar. Mai departe… Parchetul Militar va spune, ce va spune, când va spune. Cel mai grav lucru este că am rămas în „pending”, în contextul în care noi chiar avem nevoie de nave de luptă. La ora asta, este un miracol faptul că unele nave militare, multe, mai plutesc! Sfidează legea lui Arhimede!”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *