Adeverinţa de vaccinare NU te scapă de interdicţii

Adeverinţa de vaccinare nu îi scapă pe români de restricţii deoarece, în prezent, documentul nu poate produce efecte juridice. Totuși, antreprenorii își pun mari speranțe în vaccinul care ar putea relansa afacerile.

A început campania de vaccinare în România, iar persoanele care se vaccinează primesc o adeverinţă. Cu toate acestea, reprezentanții Sindicatului Poliţiştilor Europol spun că adeverinţa nu îi scapă de restricţii şi de testul PCR pe cei care vor să călătorească în afara ţării.

Această adeverinţă de vaccinare a fost cu titlu formal eliberată de către autorităţi, sub o formă sau alta să ateste existenţa acestei vaccinări. La acest moment, ea nu este de natură să producă efecte juridice. Ar fi imposibil ca să putem spune că persoanele vaccinate pot să servească masa la restaurant, în interioriul restaurantului, iar cele care nu sunt vaccinate să servească masa în afară. Interdicţiile rămân în continuare şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi. Obligaţia de a prezenta un test PCR cu 48 sau 72 de ore înainte, depinde de la o ţară la alta, rămâne în continuare”, a declarat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol.

Cei din turism spun, însă, că adeverinţa de vaccinare va înlocui testul PCR începând cu sezonul de vară. De asemenea, ei cred că vaccinul va readuce la viaţă business-urile din industrie.

Ce-ar însemna vaccinul? Ar însemna nu unul, doi paşi înainte. Ne putem face altfel planurile de vacanţă. Putem să vorbim de orice destinaţie turistică. După atâtea luni de izolare şi de restricţii, a răbufnit aşa dintr-odată dorinţa de a călători. Adeverinţa aceea de vaccinare va fi noul paşaport către călătorii. Mai devreme sau mai târziu va fi introdusă de către toate destinaţiile receptoare de turişti. Putem să ne imaginăm, de exemplu, evenimente chiar şi în România cu participare de mii de persoane, cum sunt marile festivaluri, unde s-ar putea la un moment dat cineva să vină şi pe bună dreptate, să spună: Pentru siguranţa voastră şi a celor din jur acceptăm participarea dacă prezentanţ dovada că v-aţi vaccinat”, a spus Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Şi antreprenorii din HoReCa aşteaptă cu nerăbdare vaccinarea chiar dacă nu cred că procedura va reprezenta un criteriu de selecţie a clienţilor la restaurante.

Ar trebui să însemne renaşterea noastră şi sperăm să se întâmple cât mai repede. Va fi un plus de încredere pentru oameni. Oamenii vor ieşi din nou în spaţii mai aglomerate 100%. De-abia aştept. M-aş vaccina şi azi dacă s-ar putea. Nu cred că poţi să primeşti în restaurant doar oameni vaccinaţi”, a explicat Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa.

Cine sunt românii care resping total vaccinul anti-COVID și câți sunt hotărâți să se vaccineze

Un sondaj IRES realizat în perioada 18-21 decembrie, prin metoda telefonică, pe un eșantion de 1.085 de persoane, cu eroare de plus/minus 3,03%, indică faptul că deși 25% dintre români resping ferm vaccinarea anti-COVID-19, mai mulți români sunt deciși să se vaccineze împotriva coronavirusului:

  • Da, sunt decis să mă vaccinez – 37,4% bărbați, 29,5% femei
  • Nu sunt decis dacă mă vaccinez – 36,1% bărbați, 40,9% femei
  • Sunt decis să nu mă vaccinez – 24% bărbați, 25,9% femei
  • Nu știu/Nu răspund – 2,5% bărbați, 3,7% femei

Dintre cei care spun că sunt deciși să se vaccineze, 18,9% au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, 31,8% au 36-50 de ani, 43,8% au 51-65 de ani, iar 42,01% au peste 65 de ani. Persoanele cu educație înaltă au răspuns astfel: 46,4% nu sunt deciși dacă să se vaccineze, 36,7% sunt deciși să se vaccineze, 16,7% sunt deciși să nu se vaccineze, iar restul de 2% spun că nu știu/nu răspund.

CITEŞTE ŞI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *