Spread the love

Știți reuniunile acelea mari de familie, când toate rudele se strâng la un loc pentru a sărbători un eveniment fericit, care ar asigura viitorul întregului neam, dar ajung să nu facă nimic altceva decât să se certe între ele pe niște motive de nimic? Ei bine, cam așa s-a desfășurat, în mare parte, întreaga campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai! Poate ar fi fost mai bine să ne ghidăm după un alt set de valori și să ne amintim celebrul discurs al unuia dintre cei mai importanți avocați pentru apărarea drepturilor omului, Thurgood Marshall: „Democrația nu se poate naște din frică, nici libertatea din ură iar justiția nu se consolidează prin furie”!

Demagogia, temele false și populismul exacerbat al PSD, cu care a ținut captiv în trecut aproape un întreg popor, trebuie contracarate cu soluții practice și concrete, într-un climat de predictibilitate legislativă, în care justiția nu este supusă presiunilor politice. Oamenii vor să vadă rezultate și vor să le vadă acum, fie că vorbim despre simplificarea procesului de absorbție a fondurilor europene pentru micii întreprinzători sau de obținerea resurselor financiare pentru construcția de autostrăzi, fie că vorbim despre stabilirea unui program de investiții pentru conectarea tuturor localităților la rețeaua de gaz sau pentru construcția celor trei spitale regionale la standarde europene. Pentru noi liberalii și pentru binele tuturor românilor, toate aceste lucruri trebuie să devină realitate în următorul mandat al Parlamentului European iar pentru asta, avem nevoie de oameni inteligenți și dedicați. Iar când ai pe lista ta un Siegfried Mureșan, singurul român care a fost negociator șef pe bugetul Uniunii Europene sau un Mircea Hava, primarul de la Alba-Iulia, orașul-reședință de județ cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene din țară (peste 200 de milioane de euro în zece ani), parcă prinzi speranțe că se poate mai bine și la noi în țară.

În România anului 2019 nu ne mai putem ascunde că nu vedem dezastrul cauzat de alianța de guvernare și izolarea spre care ne îndreaptă aceasta în Europa. De aceea, cred că lista Partidului Național Liberal pentru Parlamentul European reprezintă mixul necesar între experiență, profesionalism și noutate pentru a scoate România din acest impas. Mandatul pe care l-am dat colegilor noștri la nivel european reprezintă practic setul de principii și de valori care stau la baza democrației și totodată, sunt lucrurile pe care românii și le doresc: o Europă unită în care statul de drept este protejat și orientat către bunăstarea tuturor cetățenilor săi, în care România să fructifice cât mai mult avantajele apartenenței la ea; aderarea la spațiul Schengen trebuie să devină urgent o realitate, acest lucru fiind posibil doar prin acțiuni și politici comune cu președintele Klaus Iohannis;,conceptele de „Europa cu două viteze” și „dublul standard” trebuie să dispară total din vocabularul nostru, pentru reducerea obstacolelor birocratice și digitalizarea completă a administrației publice, să se aplice și la noi principiul „o singură dată” (once only): statul nu trebuie să ceară niciodată un document care este deja în posesia statului! (Pentru cei interesați, puteți accesa Programul Politic al PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai AICI!

Chiar dacă încă există mulți eurosceptici, care contestă aceste avantaje, beneficiile aderării sunt mai mult decât clare: puterea economică a României, reflectată prin Produsul Intern Brut, s-a dublat după primii zece ani de la aderare; în aceeași perioadă, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de 50,13 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu aproape 17 miliarde de euro, având astfel un sold pozitiv de aproape 34 miliarde de euro; salariul mediu a crescut cu 146%; exporturile României în țările UE au crescut de cinci ori; două milioane de români au ieșit din zona de risc de sărăcie și excluziune socială; cetățenii români pot să circule liber, să se stabilească și să muncească în orice stat membru UE. Să nu uităm totodată că măririle subvențiilor la agricultură, ajutoarele pentru fermierii afectați de pesta porcină dar și eliminarea taxelor de roaming în Europa sunt opera europarlamentarilor PNL. Și chiar dacă România mai are de recuperat decalaje față de celelalte state membre UE, progresele, în primii zece ani de la aderare, sunt vizibile. De aceea este important ca procesul de integrare al României să continue, iar țara noastră să aleagă calea unei Europe mai integrate și mai puternice.

Având doar 33 de europarlamentari din 705 (cât va avea începând cu acest an Parlamentul European), este crucial să trimitem acolo elita clasei noastre politice, adevărați profesioniști care să îmbine experiența în administrație cu ideile inovatoare, oameni care să înțeleagă cu adevărat problemele cu care se confruntă această țară și de ce avem nevoie cu toții pentru a ne dezvolta pe viitor. Acești 33 de europarlamentari români vor contribui, alături de ceilalți, la modelarea viitorului unui întreg continent, ținând însă cont, în primul rând, de necesitățile și doleanțele românilor pe care îi reprezintă acolo. Deci depinde doar de noi dacă ne dorim ca Grapini să fie în continuare portstindardul României în Parlamentul European sau putem ceva mai bine….

Din aceste motive, alegerile europarlamentare cât si referendumul pe temele justiției din 26 mai trebuie să reprezinte doar începutul schimbării, o primă bătălie câștigată din războiul electoral care se va desfășura pe durata următorilor doi ani. Acum este momentul în care trebuie să ne scuturăm de nepăsare și blazare și să conștientizăm că trebuie să mergem înainte împreună. Divizarea poporului prin discursuri iresponsabile trebuie să înceteze și chiar dacă este greu, trebuie să înlăturăm majoritatea PSD-ALDE atât la nivel național cât și european. Lipsei de viziune și de educație a guvernanților actuali, care doresc să conducă doar prin frică și neîncredere, trebuie să îi opunem soluții pragmatice propuse de oameni competenți. Și cred eu, cel mai important lucru: este nevoie de oameni politici care să aibă curajul să ia decizii care „nu dau bine” la început, dar care sunt decizii necesare dezvoltării comunităților din România.

Din aceste motive, vă îndemn să mergeți și să votați pe 26 mai DA la referendum (în democrație, hoții stau la pușcarie) și de asemenea, să trimiteți la Bruxelles cea mai bună echipă pentru a ne reprezenta interesele noastre, ale românilor: Echipa Partidului Național Liberal!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *