Spread the love

Înfrângere înregistrată astăzi în Consiliul Local Municipal Constanța de primarul Decebal Făgădău. Șansa de a ușura bugetul local de o datorie, pe care încă nu știm cât de legală este, a fost ratată de primar, întrucât consilierii locali au respins propunerea de ajustare a tarifelor de salubrizare începând cu anul 2013. Mai precis, din acel an, municipalitatea a refuzat să ţină cont de inflaţie la calculul pentru salubrizare, fapt pentru care Polaris s-a adresat instanţelor de judecată și a obținut câștig de cauză pentru suma exorbitantă de 91 milioane de euro de la Primăria Constanța. Între timp, s-a discutat de un acord între administratorul Polaris, Eduard Martin și primarul Decebal Făgădău, pentru suma de 63 milioane lei. Singura condiție era ca proiectul de hotărâre care stabilea acest acord să fie aprobat în CLM. Numai că la ședința de vineri a CLM proiectul a fost… respins!

CITEȘTE ȘI:

Muhscină nu este mulțumit de acordul dintre Făgădău și Martin. „Cei care au dus Constanța aproape în faliment sunt în birourile Primăriei și ale Polaris”

Inițial, joi, liberalii anunțau că nu știu cum să voteze… sau, mai exact, nu știu care este votul corect în acest caz. Totodată, ședința a început cu tensiuni. Liberalii au fost pe picior de plecare, pentru a sancționa întârzierea nejustificată și deloc în premieră a începerii ședinței.

Un deputat USR invocă o… portiță cu iz penal

A avut loc și o intervenție din partea deputatului USR, avocatul Stelian-Cristian Ion, care a precizat că administratorul Polaris și societatea comercială fac obiectul unui dosar penal și că plata penalităților ar trebui tranșate după rezolvarea probemelor penale ale lui Martin.

„Ne aflăm într-o situație aberantă, aceea de a se acorde niște sume exorbitante unei firme care a obținut acest contract nelegal. Firma este trimisă în judecată și administratorul ei, este un proces penal pe rol. Acest contract a fost obținut nelegal, dar se doresc ajustări… situația nu este simplă, pentru un jurist este încâlcită… În 2012 s-a dat o hotărâre care obligă la ajustări. Această hotărâre judecătorească trebuia pusă în executare. Ea nu a fost pusă în executare. Acel proces privea nu plata sumei de bani, ci ajustarea în sine. Până la a se ajunge la situația ca Primăria să fie obligată la plata a sute de milioane lei, este cale lungă. Acele ajustări trebuiau făcute din proprie inițiativă. Nu aș vrea să fiu în locul dumneavoastră, pentru că, aparent, tranzacție trebuie încheiată, numai că Polaris poate oricând renunța la acele penalități, la judecată în cadrul recursului și, dacă obține plata, nu înseamnă că poate să le și încaseze! Polaris nu face acte de caritate”, a spus Stelian Ion.

Referitor la proiectul de hotărâre, prima care a luat cuvântul a fost consilierul liberal Adriana Arghirescu.

„Am analizat ca pentru acest proiect de hotărâre este necesar votul a două treimi din consilieri. De ce se intitulează „privind aprobarea ajustării tarifelor”? Ca să știm cum votăm! Este vorba de plata unor sume de bani, care provin din aceste ajustări, sume care vor priva bugetul Consiliului Local! Ce ajustare? De la cât la cât? Sumele sunt un rezultat al unei sentințe judecătorești. Vorbim de ajustarea tarifelor pentru o activitate specifică? Nu aprobați prin acest proiect ajustarea acestor tarife! Sunt două aspecte distincte: ajustarea tarifelor sau tranzacția judiciară!”, a spus Arghirescu.

Consilierul liberal a fost completat de colega Raluca Trandafir.

„Este un proiect care ridică o responsabilitate a fiecărui ales local. Toate proiectele pe care le votăm sunt supuse unei răspunderi și le-ați postat pe data de 27, seara… Să stabilim: sunt două lucruri pe care le cereți și le supuneți votului! Spuneți aici de o sentință definitivă privind ajustarea tarifelor, din 2012. Suntem în 2017 și ca urmare a punerii în executare a unei decizii definitive din 2012, la care nu ați făcut recurs… Pe deasupra, Polaris intentează un nou proces pe penalități, de 1% pe zi, 413 milioane lei, calculate la o sumă de 63 milioane lei ca urmare a unei expertize contabile pentru un proces care nu are o decizie definitivă și ne cereți să ne asumăm o cheltuială de 63 milioane lei pentru o tranzacție juridică! Nu am fi vrut decât să știm despre etapele procesuale!”, a spus Trandafir.

În apărarea sa, Decebal Făgădău a precizat că situația este clară: ori plătim 91 de milioane de euro, ori 63 de milioane de lei!

„Noi nu vă cerem nimic, propunem un proiect de hotărâre care are la bază o tranzacție prin care Polaris renunță la penalități, iar suma stabilită să fie achitată în rate, pe doi ani de zile. Așa spune proiectul de tranzacție. Aveți de ales între două atitudini: prima – în prima tranzacție judiciară, Polaris nu merge mai departe în apel să ceară penalități de 413 milioane, noi ajustăm tarifele doar pe perioada cuprinsă în rapoartele de expertiză judiciară sau; a doua – nu sunteți de acord cu tranzacție, nu se ajustează tarifele și mergem să ne judecăm în apel, în care nu avem foarte multe elemente ajutătoare. Instanța a respins obiecțiunile noastre și nu știu cu ce elemente noi putem să mergem. Pericolul este să pierdem procesul și să plătim cele 413 de milioane, iar Polaris va deschide proces pentru cuantificarea bazei. Dacă i-au încuviințat deja penalități de 413 de milioane, următoarea instanță va lua în considerare raportul de expertiză”, a spus Făgădău.

La votul final, proiectul propus a fost respins! Cei 11 consilieri liberali s-au abținut, ceilalți 11 de la PSD au fost „pentru”, balanța fiind stabilită de cei trei consilieri PMP, care s-au opus.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău a ieșit optimist din vizuină, în scandalul cu Polaris: „Voi apăra interesul și banul public!” Martin: „Voi cântări foarte bine decizia. Constănțenii nu sunt de vină”

Martin este decis să măture cu Primăria

După rezultatul deloc nefast de vineri din CLM, administratorul Polaris, Eduard Martin, a anunțat că va proceda la recuperarea celor 91 de milioane de euro și că va fonda o fundație care „va avea ca scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub forma de penalități”.

„Vom merge până la capăt pentru încasarea penalităților de 91 de milioane de euro ele fiind calculate până la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred în șansa de reușită a demersului nostru, le reamintesc că Hotărârile instanțelor din 2012 și 2015 care privesc obligația ajustării și stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalități, rămân definitive și irevocabile. Este doar o chestiune de timp să fie puse în executare aceste Hotărâri definitive și irevocabile. (…)  În termen de maxim o săptămână vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea în aplicare a sentinței din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiza extrajudiciară finalizată în urmă cu 2 săptămâni, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro. (…)  Având în vedere principiul pe care l-am mai enunțat și anume ca populația Constanței nu trebuie să plătească pentru ambițiile personale, greșelile și jocurile politicienilor votați să conducă orașul, am luat următoarea decizie împreună cu managementul firmei și asociatul meu: Orice sumă încasată peste suma care reprezintă suma ajustării, va fi întoarsă în comunitate printr-o modalitate extrem de transparentă. Vom înființa o fundație care va avea ca scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub forma de penalități”, a spus Eduard Martin.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *