Acord UE-China, după ȘAPTE ani de negocieri. Merkel ignoră că Beijingul nu va respecta drepturile omului

După mai bine de 7 ani de negocieri, Uniunea Europeană și China sunt aproape de a semna un acord privind investițiile. Acordul va îmbunătăți accesul pe piață chineză al investitorilor europeni și ar asigura accesul companiilor chineze pe piețele europene. Potrivit mai multor surse, înțelegerea ar putea fi anunțată oficial chiar miercuri, scrie Politico.

Potrivit diplomaților europeni, UE și China intenționează să încheie acordul anul acesta „în principiu” la o conferință video la nivel înalt între președintele chinez Xi Jinping și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc miercuri. Liderii UE, Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor avea miercuri o videconferință cu președintele chinez Xi Jinping în care vor anunța acordul de investiții UE-China. Oficialii europeni vorbesc despre un acord „de succes”, în timp ce criticii susțin că este o înțelegere grăbită, care nu oferă garanții că guvernul chinez va respecta drepturile omului și va interzice muca forțată, scrie Politico. Unele țări ale UE, cum ar fi Belgia și Țările de Jos, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Uniunii de a aborda problemele drepturilor omului în temeiul acordului.  De asemenea, Parlamentul European vine cu critici puternice. „Comisia a dezvăluit problema drepturilor lucrătorilor”, a declarat europarlamentarul Reinhard Bütikofer, președintele delegației Parlamentului pentru relațiile cu China. Bütikofer a spus că simple angajamente privind abandonarea muncii forțate nu sunt suficiente: „Este ridicol să încerci să vinzi asta ca un succes”. Alte țări europene, precum Polonia, se întreabă de ce UE se grăbește să încheie acordul cu China fără să aștepte inaugurarea președintelui ales al SUA, Joe Biden, a cărui echipă de tranziție și- a exprimat deja îngrijorarea cu privire la acord. Oficialii UE resping criticile privind grăbirea unui acord fără a consulta SUA, subliniind că Washingtonul și-a asigurat propriul acord comercial și de investiții sub președintele Trump și UE încearcă pur și simplu să obțină condiții similare de acces pe piață, ceea ce ar permite Bruxelles-ului și Washingtonului să își coordonează politicile din China.

Pentru întreprinderile europene, în special pentru producătorii germani de autovehicule, acordul este de o mare importanță, deoarece le-ar permite creșterea investițiilor pe piața chineză profitabilă și în continuă creștere, fără a se confrunta cu restricții protecționiste, cum ar fi întreprinderile mixte forțate, unde companiile locale dețin majoritatea acțiunilor și pot accesa secrete comerciale. Merkel pare să-și fi asigurat sprijinul Franței pentru acord. Un oficial apropiat ministrului francez al comerțului Franck Riester, care săptămâna trecută și-a exprimat criticile cu privire la acordul legat de drepturile omului, a declarat marți că „lucrurile merg în direcția cea bună”. Un oficial al UE a declarat că Merkel a ajuns la o înțelegere cu președintele francez Emmanuel Macron în temeiul căreia va ajunge să încheie acordul sub președinția germană, în timp ce ratificarea și semnarea acordului vor fi finalizate sub președinția franceză a Consiliului European, în prima jumătate a anului 2022.

Acordul UE-China privind investiţiile ar garanta că firmele europene prezente în China pot concura cu cele chineze în condiţii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pieţele europene. Acordul va îmbunătăți accesul investitorilor europeni la piața chineză de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum construcția de mașini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare și de sănătate, construcții, întreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli împotriva transferului forțat de tehnologie.

Exporturile Uniunii Europene în China au fost anul trecut în valoare de aproximativ 199 de miliarde de euro, iar importurile au fost de 362 miliarde de euro, valoarea comerţului bilateral fiind de 650 de miliarde de dolari. Oficialii de Bruxelles susțin că Beijingul ar fi fost de acord cu mai multe condiții puse de Uniunea Europeană pentru semnarea acordului, printre care interzicerea muncii forțate. 

China a fost de acord să facă eforturi continue și susținute pentru ratificarea convențiilor internaționale privind interzicerea muncii forțate”, a anunțat marți Comisia Europeană.

După discuțiile intense din ultimele luni și evoluțiile concrete din ultimele săptămâni, angajamentele de fond necesare din partea Chinei au fost realizate pe cei trei piloni cheie ai negocierilor: accesul pe piață, condiții de concurență echitabile și dezvoltare durabilă”, a declarat un oficial al Comisiei, pentru Politico.

China ar fi „pentru prima dată” de acord cu „dispoziții solide privind dezvoltarea durabilă”, inclusiv în ceea ce privește mediul și clima, cum ar fi punerea în aplicare a Acordului de la Paris. Deși aproape finalizate, discuțiile au mai întâmpinat un obstacol marți, din cauza represaliilor împotriva lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, condamnată la 4 ani de închisoare după reportajele făcute despre carantina din Wuhan. Condamnarea a declanșat critici din partea guvernului german. China se confruntă cu acuzații de exploatare forțată a minorităților etnice, după ce mai multe rapoarte internaționale au arătat cum guvernul de la Beijing a construit aproape 400 de lagăre de muncă în regiunea Xinjiang, construcția altor zeci continuând în ultimii doi ani în pofida asigurărilor date de autoritățile chineze că sistemul de „reeducare” a uigurilor și a altor minorități etnice a intrat într-o fază de demantelare graduală. Multe dintre aceste lagăre au fost ridicate în apropierea unor parcuri industriale, existând numeroase informații potrivit cărora o parte dintre deținuți sunt obligați la muncă forțată.

Negocierile privind acordul de investiții au loc din 2013 și au ratat mai multe termene, dar au fost accelerate în aprilie 2019, când ambele părți și-au luat angajamentul politic – reînnoit în septembrie anul acesta – de a finaliza acordul înainte de sfârșitul anului 2020. Potrivit diplomaților și oficialilor UE, Angela Merkel a jucat un rol cheie în promovarea finalizării acordului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.