Acord PMP – PNL: Alegeri locale, pe 27 septembrie. Parlamentare, pe 6 decembrie. PRO România: Cinci luni de campanie, va fi MOARTE!

Președintele PMP, Eugen Tomac, s-a întâlnit joi dimineață cu premierul Ludovic Orban, președinte al PNL. Discuția a avut loc în contextul deciziei CCR privind organizarea alegerilor. Concluzia la care s-a ajuns între cei doi lideri este ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, iar cele parlamentare în primul weekend din luna decembrie.

„În urma deciziei Curții Constiuționale, i-am propus, iar domnia sa a agreat, ca alegerile locale să aibă loc pe data de 27 septembrie, iar cele parlamentare pe 6 decembrie, în primul week-end din lună”, a transmis Eugen Tomac.

În contextul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit miercuri că prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege, iar Parlamentul va trebui să vină extrem de rapid cu o nouă lege prin care să prelungească aceste mandate, Tomac a punctat că „este nevoie de o lege care să clarifice organizarea viitoarelor alegeri”.

Până la legea privind organizarea alegerilor, cei de la PRO România consideră că datele alese instituie, practic, cinci luni de campanie electorală, în care nimeni nu mai face nimic când sunt alegeri. Deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, ne-a precizat că alegeri realiste ar putea avea loc în contextul în care ar fi o distanță de o săptămână între votul pentru locale și cel pentru parlamentare, scurtând astfel debandada electorală, ca timp, la… jumătate. Totodată, o perioadă bună ar fi luna noiembrie.

„Să bagi țara în cinci luni de campanie electorală, ai… moarte! Tot moare, pentru că nimeni nu mai face nimic în momentul când sunt alegeri! Ai alegeri pe 27 septembrie, dăm înapoi cu o lună campania și cu încă o lună precampania, deci începem din 27 iulie. Terminăm cu localele și nici nu se usucă cerneala de la ștampilă și la o săptămână începe precampania pentru alegerile parlamentare. Deci… cinci luni de campanie! Propunerea noastră a fost să avem o soluție clară, încât să cumulăm alegerile, astfel încât să fie o săptămână între ziua de vot pentru locale și ziua pentru parlamentare, undeva prin noiembrie, mai ales că CCR ne-a spus o chestiune clară: să nu fie în aceeași zi, dar poți să le pui la o săptămână distanță și ai două luni și jumătate, nu cinci luni! Dar, din păcate, nu contează ceea ce se întâmplă în România, economia funcționează foarte bine după cum ne zice domnul Cîțu, totul merge foarte bine și trebuie să avem cinci luni de campanie electorală. Noi nu suntem decizionali, suntem 25 de parlamentari în grupul Pro Europa, nu avem cum să schimbăm această hotărâre, în caz că se va lua. Își asumă guvernul PNL, dar vor cinci luni de haos. Trebuie să ai o siguranță când ieși la vot, dacă vrei să faci alegeri realiste. Cum va arăta scrutinul electoral, cu distanță de 3 metri? Din punctul nostru de vedere va fi haos cu aceste alegeri!”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *