ACORD în negocierile post-Brexit: S-a convenit parteneriatul dintre UE și Marea Britanie

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE, relatează surse europene citate de AFP, DPA şi Reuters.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord„, însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie. Boris Johnson a afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada. De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa. El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat şi ea vestea pe Twitter:

Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente”.

Acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este „corect, echilibrat şi bun” şi merită luptat pentru el, a declarat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi. (…) Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat. (…) Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe„, a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un „partener demn de încredere al UE”.

România salută convenirea parteneriatului

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o postare pe Twitter, că România salută convenirea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, după ce părțile au ajuns joi la un acord comercial post-Brexit.

Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale  României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef @MichelBarnier și echipei sale pentru efortul susținut!”, a scris șeful statului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.