Spread the love

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A (ACN) a aniversat, vineri, 35 de ani de exploatare a Canalului Dunăre-Marea Neagră, una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa, cel mai mare obiectiv de investiţie 100% românesc al tuturor timpurilor, fiind realizat exclusiv de arhitecţi, contructori, tehnologie şi utilaje româneşti.

La momentul aniversar au participat din partea Ministerului Transporturilor secretarul de stat Ionel Minea, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale și naționale și diplomați.

Istoria ”Magistralei albastre”, așa cum era denumită încă de la inaugurarea din 1984, continuă să ne emoționeze și astăzi, Canalul Dunăre-Marea Neagră fiind un edificiu-record pe toate planurile, construit după o muncă titanică depusă de angajați, militari şi deţinuţi politici, rămânând cea mai impresionantă construcţie realizată până acum în România. Este unul dintre cele mai impresionante canale navigabile din lume, alături de celebrele canale Suez (184 km) sau Panama (81 km).

Canalul Dunăre-Marea Neagră a înregistrat, de la darea în exploatare și până în prezent, un trafic pe canalele navigabile de 819.906.000 tone capacitate și aproximativ 250.000 ecluzări. În acest an, C.N. A.C.N. S.A. a înregistrat 10.096.490 tone capacitate din valoarea prognozată de 8.800.000 tone capacitate, respectiv 114,73%. De asemenea, au fost înregistrate 3521 ecluzări. Printre principalele categorii de mărfuri tranzitate pe parcursul acestui an se află: minereuri metalifere, produse de minerit și exploatare de carieră, produse agricole, cocs, produse rafinate din petrol, cărbune, lignit, țiței și gaze naturale.

Directorul general al ACN, Dan Georgescu

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *