Spread the love

Statul român se pregătește să investească, în următorii ani, o sumă uriașă de bani, peste 9 miliarde de euro, asta în condițiile în care Armata are un buget de doar 2% din PIB, pentru achiziția de aparatură și tehnică militară, în cadrul a opt programe majore de înzestrare a Armatei. Mai mult, deși nu a început practic nici unul din cele opt programe, Guvernul are în intenție de a achiziționa mai multe elicoptere de la o companie americană.

CITEȘTE ȘI:

România „dă cu tifla“ Franței și sare în brațele americanilor! MApN renunță la elicopterele „Airbus“ pentru cele de la Bell Helicopter. Chițac: „Statul român nu a jucat corect“

Toate astea înseamnă mulți bani pe care țara noastră trebuie să-i aloce. De aceea, Guvernul a dat Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii. Concret, Executivul a modificat mai multe articole privind procedurile de achiziție a armamentului. Cea mai importantă face referire la partea care cuprinde mărirea termenului, de la 15 la 30 de zile, în care Parlamentul trebuie să se pronunțe cu privire la solicitarea Guvernului de a achiziționa armament.

Pentru că are caracter de urgență, actul normativ al Guvernului trebuie să parcurgă rapid pașii prin Parlament, pentru aprobare. Astfel, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 55/2018 a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în 3 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Pact între stat și olandezii care administrează șantierul de la Mangalia, pentru construcția corvetelor? Chițac: „Dacă Damen câștigă licitația, de ce am pierdut doi ani?”

Vergil Chițac spune că legea e neclară!

În ciuda unui vot covârșitor la Senat, nu toți au îmbrățișat proiectul Guvernului. Printre cei care au votat împotrivă se numără și senatorul de Constanța, Vergil Chițac. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că a votat „împotrivă”, pentru că, la discuțiile din plenul Senatului asupra legii, Ministerul Apărării Naționale… nu a fost în stare să răspundă la o întrebare tehnică.

„Am întrebat o chestiune absolut tehnică pe cei de la MApN, în speță pe secretarul de stat Nasta: Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu răspunde în 30 de zile de la solicitarea MapN? Înțeleg că dacă se aprobă cumpărarea armament se continuă contractul, dacă respinge nu se continuă contractul, dar nu înțeleg ce se întâmplă dacă Parlamentul nu răspunde în timpul celor 30 de zile. Se poate considera aprobare tacită? Asta pentru că avem experiența HG 906 din 2016 care reglementa achiziția de corvete, care a fost anulată tocmai din acest motiv, că Parlamentul nu a răspuns util. Deși fusese sesizat de autoritatea contractantă, Guvernul Cioloș, că vrea să achiziționeze corvete, Parlamentul nu a răspuns în timp util. Pentru că s-a considerat adoptare tacită, Cioloș a emis HG 906, care a fost anulată de Guvernul lui Dragnea”, a spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

Povestea corvetelor: timp și bani pierduți, politicieni aroganți și inconștienți și un șantier de mentenanță existent doar pe foaie

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *