ABADL și-a propus să amenajeze plajele pescărești. Bola, în conflict cu Agenția pentru Pescuit și Acvacultură

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L.), după mai multe adrese oficiale trimise timp de un an Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (A.N.P.A.), solicită acesteia semnarea cu celeritate a protocolului între cele două instituții prin care A.B.A.D.L. preia din administrarea A.N.P.A. terenurile pentru implementarea proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020). Potrivit Anexei din OUG nr. 20/29.03.2020, pentru implementarea proiectului european, ABADL preia în administrare de la A.N.P.A., (deținerea bunurilor reprezentând o condiție obligatorie în astfel de proiecte) ape maritime interioare, plaje cu destinație turistică, plajă neamenajate și faleze din: Năvodari, Constanța, Agigea, Eforie Nord, Tuzla, Costinești, 23 August, Mangalia și Limanu.

După apariția Ordonanței de Urgență . 20/29 martie 2019 privind transmiterea unor terenuri proprietate publică a statului din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor – Administrația Națională „Apele Române”, ABADL a transmis către A.N.P.A, așa cum prevede OUG, o formă a protocolului de predare-primire cu privire la transmiterea terenurilor, prima adresa fiind trimisă la data de 18.04.2019.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a retrimis Protocolul către A.B.A.D.L., prin e-mail abia la data de 04.08.2019 și a impus condiția  de a reprimi în administrare aceste terenuri, după finalizarea proiectului de reconstrucție costieră, amendament care nu este conform cu textul Ordonanței.

OUG 20/29.03.2020, care cuprinde trei articole succinte, menționează aprobarea transmiterii bunurilor de la A.N.P.A către A.B.A.D.L., predarea-preluarea terenurilor prevăzute la art. 1 se face pe bază de protocol, între cele două entități, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG și faptul că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, vor opera modificările în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Astfel că, potrivit ABADL, ANPA refuză semnarea protocolului de un an, în contextul în care terenurile au fost înscrise în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului -și au fost deja trecute în cărțile funciare administratorul fiind A.N.A.R. prin ABADL.

„Încă din 2011, se dădea Ordonanța de Urgență nr 100, care prevedea darea în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a unor terenuri aflate în administrarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR) pentru amenajarea de plaje pescărești. Pe atunci, existau fonduri europene consistente pentru sprijinirea organizațiilor locale de pescari, monitorizarea eficientă a capturilor de pește și crearea/modernizarea infrastructurii locurilor de încărcare/debarcare pentru pescari. Banii existau, trebuia doar voință… Însă cele 12 plaje constănțene vizate în acest proiect – Mamaia Sat (2 tronsoane), Vama Veche, Constanța (2 tronsoane), Agigea, Eforie Sud, Tuzla, Costinești, 23 August, Olimp și sat 2 Mai – și acum așteaptă investițiile. Ba mai mult, ANPA riscă să blocheze, prin nerespectarea unei ordonanțe a guvernului, o investiție de sute de milioane de euro pentru litoralul constănțean. Mai jos, o poveste despre nepăsarea decidenților din administrația publică, birocrația excesivă și blocajul între instituțiile statului…totul în detrimentul românilor și în special, a dobrogenilor!”, a transmis directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *