ABADL revendică o suprafață de plajă, pe care Primăria Năvodari „și-a intabulat-o nelegal”

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) a anunțat marți că revendică în instanță dreptul de proprietate asupra unei „suprafețe de plajă de 8.763  mp, pe care Primăria Năvodaria și-a intabulat-o în mod nelegal

Potrivit ABADL, suprafața de plajă ce se întinde pe o lungime de 4,2 km și pe o lățime medie de 2 metri, este cuprinsă între limita de vest a plajei intabulate de A.B.A.D.L. și parapetul promenadei, aflat în proprietatea Primăriei Năvodari, care și-a intabulat cei aproape 9.000 mp de plajă la Oficiul de Cadasru și Publicitate Imobiliară Constanța, în categoria curți construcții și teren arabil. Mai exact, potrivit ABADL, Primăria Năvodari a amenajat pe promenada aflată în proprietatea sa, pe toată această lungime de peste 4 km, mai multe beach-baruri, care s-au extins și pe suprafața de plajă, proprietatea statului român aflată în administrarea A.B.A.D.L. La un control făcut în 2017 pe această fâșie de nisip erau amplasate doar două beach-baruri, iar în prezent la verificarea inspectorilor și speciliștilor în cadastru din cadrul instituției s-a constatat că sunt amplasate 60 de de construcții care s-au extins mult peste suprafața intabulată de Primăria Năvodari, ocupând ilegal domeniul plajei.

Demonstrăm instanței prin înscrisuri și măsurători specifice, că terenul în suprafață de  8.763 mp are toate atributele specifice plajei, fiind o  întindere plată la ţărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriş, o prelungire a platformei continentale. Mai mult decât atât, în acest sens, am solicitat instanței o expertiză tehnică judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere prin care să se facă dovada că suprafața intabulată în favoarea Primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de A.B.A.D.L.  Totodată,am solicitat Primăriei o listă cu autorizațiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, iar de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism”, a declarat directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Potrivit legii, trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei primării „se face la cererea consiliului local, NUMAI PRIN HOTARARE DE GUVERN”, susțin reprezentanții ABADL. Astfel, juriștii Administrației solicită instanței rectificarea cărților funciare prin radierea mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Orașului Năvodari asupra terenului în suprafata de 8.763 mp, precum și constatarea nulității absolute a actelor notariale.

foto 1

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.