Spread the love

Plaja din sudul staţiunii Mamaia a început să se degradeze și, joi, s-a constatat că sute de metri pătraţi de nisip au căpătat şanţuri adânci, iar eroziunea este similară cu cea de dinaintea lărgirii plajelor şi montării digurilor de protecţie. Un fenomen asemănător s-a produs anul trecut şi pe plaja de la Vama Veche, unde o ploaie torenţială a creat un şanţ adânc, pe o suprafaţă de 600 de metri.

Revenind la stațiunea Mamaia, noua plajă a început să se surpe la nici un an de la terminarea lucrărilor. Sute de metri pătraţi de nisip au fost pur şi simplu înghiţiţi de mare, iar eroziunea pare similară cu cea dinaintea lărgirii plajelor şi montarea de diguri de protecţie. Astfel, plaja are acum aspectul unui mal înalt care s-a surpat și continuă să o ia la vale.
Presa locală a scris constant pe parcursul proiectului implementat de olandezii de la Van Oord că lucrările de extindere a plajei, în special în zona de sud din Mamaia, s-au făcut de mântuială.

Vineri, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, beneficiara contractului de reabilitare a plajelor, a anunțat că a desfășurat în perioada septembrie 2016 – decembrie 2016 activitatea de monitorizare geodinamică a celor cinci loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord.

„În cadrul activității de monitorizare geodinamică s-au realizat inspecții vizuale periodice, planificate și inspecții efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsurători topografice ale zonelor înnisipate și ale structurilor conectate la țărm, precum și aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse. În urma activităţii de monitorizare geodinamică realizată de ABADL s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de execuție. Menționăm că, începând cu data de 06.03.2017, ABADL va începe activitatea de monitorizare geodinamică a celor cinci loturi urmând ca în luna aprilie să se realizeze raportul cu privire la evoluția lucrărilor executate. Conform manualului de întreținere și exploatare pentru cele cinci loturi activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie și respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenția evoluția lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald. În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece în zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor și a vântului de intensitate medie și mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari – Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului între 5-12 m/s și valuri cu înălțimi cuprinse între 0.6m și 2.2 m la țărm. Urmare acțiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formându-se din nou fenomenul de “rupere de mal”, fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuție a nisipului între profilul emers și profilul submers. Acesta va fi corectat și adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluția curenților marini din perioada următoare, cât și prin lucrările curente de pregătire a plajelor”, au anunțat, vineri, reprezentanții ABADL.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *