Spread the love

Săptămâna trecută, în urma unui control efectuat pe plaja din municipiul Constanța, inspectorii Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral(A.B.A.D.L) au dat termene de remediere a neregulilor constatate și au sancționat cu avertisment verbal patru operatori de plajă, care nu respectau prevederile contractului cadru de închiriere a plajei Mãrii Negre.

Miercuri, reprezentanții ABADL au anunțat că au amendat cu câte 35.000 de lei trei dintre cei patru operatori de plajă, care nu au dezafectat în termen construcțiile ridicate ilegal pe sectoarele de plajă pentru care au încheiate contracte de închiriere cu Administrația. Pentru cel de-al patrulea (Pantheon Management SRL) s-au solicitat clarificări în ceea ce privește actele tehnico-juridice deținute înainte de dispunerea demolării. Potrivit ABADL, trei dintre operatorii de plajă – Quick Class SRL, Mystic Beach SRL și Mega Telecom Solution – au fost amendați conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere cu câte 35.000 de lei pentru neconformitățile constatate: nerespectarea măsurilor date în timpul controlului, depozitarea materialelor de construcții pe plajă și realizarea de construcții fără acte tehnico-juridice.

Cei trei operatori de plajă amendați au început încă de ieri dimineață dezafectarea amenajărilor ilegale, iar în cazul unuia dintre operatorii mai sus menționați, respectiv – Mega Telecom Solution, s-a dispus deplasarea utilajelor A.B.A.D.L. și a lucrătorilor instituției, pentru a începe operațiunea de demolarea a construcțiilor, dar acesta începuse această operațiune. Până la finalul zilei de ieri, deja anexele beach-barului au fost dezafectate – 2 foișoare din lemn, platforma din lemn de peste 20 mp și dotările din interiorul barului, iar operatorul s-a angajat ca până la sfârșitul săptămânii plaja să fie curățată de toate tipurile de materiale de construcții.

Echipa Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral va monitoriza zilnic activitatea de demolare a construcțiilor de pe plajele litoralului românesc.

Știu că mulți operatori de plajă se plâng  de faptul că aprobarea PUZ-ului întârzie nejustificat de mult. Și chiar dacă sunt de acord cu ei, nu pot fi de acord ca legea să fie încălcată de unii, în timp ce alții se chinuie să o respecte. Până la emiterea noului PUZ, elaborat de A.B.A.D.L. și aflat momentan la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, trebuie repectat vechiul PUZ, cu mențiunea că în zona menționată mai sus P.U.Z. –ul de amenajare a plajei Constanţa este în procedură de elaboare şi avizare. Mai exact, se așteaptă avizul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța și Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și facem toate demersurile pentru a obține avizele solicitate prin certificatele de urbanism”, a declarat directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola.

Având în vedere construcțiile ilegale de pe plaja, procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța au deschis un dosar penal în ceea ce îi privește pe operatorii de plajă de pe sectorul Constanța 1- 3N, astfel că, inspectorii și comisia de demolare a A.B.A.D.L. colaborează îndeaproape și cu celelalte instituții ale statului ca până la începutul acestui weekend plaja cunoscută de localnici sub denumirea de Dacica să fie eliberată de orice tip de construcție și sa fie adusă la starea inițială.

Așa cum prevede legea, anul trecut A.B.A.D.L. a notificat Primaria Constanța în privința neregulilor constatate pe plaja din Constanța, iar în acest sens, atât inspectorii instituției noastre, cât și Poliția locală au aplicat amenzi pentru neconformitățile constatate. Având în vedere indisponibilitatea primăriei de a demola aceste construcții ilegale, așa cum prevede legea, A.B.A.D.L. a preluat inițiativa de a readuce plaja la starea inițială. Reamintesc că ne dorim ca toți opearatorii de plajă să respecte întocmai contractul de închiriere, în caz contrar se vor aplica prevederile art. 14 Cap. „Răspunderea contractuală din contractul de închiriere”, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea acestuia”, a mai spus Bola.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *