Spread the love

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) desfășoară în această săptămână o acțiune de ecologizare pe Lacului Tăbăcărie pe care îl are în exploatare. Lacul Tăbăcărie este un lac natural, liman fluvio-marin și face parte din domeniul public al statului aflat în administrarea ABADL.

Potrivit unei informări de luni a Administrației, igienizarea luciului de apă se face cu ajutorul unei bărci din dotare, o autoutilitară, o basculantă, un buldoexcavator și o echipă formată din 9 muncitori, care desfășoară activități de colectare și evacuare a deșeurilor ajunse în apă în diverse puncte ale lacului, iar în funcție de necesitate vor putea fi folosite și alte utilaje. Totodată, deșeurile menajere care ajung pe suprafața de apă sunt generate de localnici și turiști. Acestea sunt aruncate direct în apă sau în zona de uscat și prin acțiunea vântului sunt transportate pe suprafața de apă.

Ecologizarea lacului a început de astăzi, 13 aprilie 2020, în zona RAJA – Pavilion Expozițional și în zona stației de epurare. Acțiunea va continua la data de 14 aprilie 2020 cu zona cuprinsă între Scoala de scafandri  – City Mall, iar în perioada 27 – 30 aprilie se va acționa cel mai probabil în aceeași zonă, fiind unul dintre punctele cu cantități mari de deșeuri, apoi de jur împrejurul lacului pentru finalizarea acțiunii de ecologizare. Timp de două zile, în perioada 29 – 30 aprilie 2020 se va curăța (cosirea vegetației) și canalul care face legătura între Lacul Siutghiol și Tăbăcărie din Satul de Vacanță.

În sezonul estival, parcul Tăbăcărie este tranzitat zilnic de mii de persoane, iar cel mai important aspect care nu trebuie uitat și este necesar a fi luat în calcul este lipsa simțului civic, punctează reprezentanții Administrației.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a precizat că „pentru a menține o stare buna a apei, A.B.A.D.L. va acționa periodic în toamna acestui an, cu un program bine stabilit, pentru ecologizarea Lacului Tăbăcărie”.

Anul trecut, ABADL a purtat corespondențe scrise cu Primăria Constanța și cu Poliția Locală Constanța și a solicitat montarea în zonele cele mai frecventate de turiști a mai multor coșuri de gunoi, dar și de panouri prin care să se aducă la cunoștința cetățenilor necesitatea respectării normelor de conduită civică, fiind montate încă din vara trecută în unele locații panouri de informare. Tot în spiritul acțiunii din această săptămână, ABADL, în calitate de administrator al lacului Tăbăcărie, invită Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului Tăbăcărie, la data de 23 aprilie 2020, la o analiză, pe tema reabilitării construcției de tip cheu (perete de beton vertical) care înconjoară lacul Tăbăcărie.

„În beneficiul constănțenilor, dar și al turiștilor, care se bucură de complexul lac-parc Tăbăcărie, am invitat cele două entități să confruntăm documentele, datele, planșele foto, ortofotoplanuri, etc. de care dispun instituțiile noastre, pentru a stabili împreună cum vom proceda în continuare privind proprietatea și administrarea cheului (perete de beton vertical) în scopul reabilitării și reparării acestei construcții”, a declarat directorul ABADL, Bogdan Bola.

Construcția, care are rolul de amenajare de mal și nu de construcție hidrotehnică pentru apărare împotriva inundațiilor, prezintă puncte de alunecare și de prăbușire și se dorește repararea acesteia pentru că sunt zone în care contrucția de tip cheu pune în pericol siguranța constănțenilor și a turiștilor care se plimbă pe malul lacului. Dacă malurile lacului ar fi consolidate și amenajate corespunzător ar putea atrage un număr mult mai mare de turiști și localnici”, a mai precizat Bogdan Bola.

Întâlnirea va avea loc în sala de ședințe ABADL, unde se întrunesc condițiile de distanțare conform legii și vor fi puse la dispoziția celor prezenți măști de protecție, mănuși și materiale de dezinfectare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *